Werkgever gebruikt gewiste bestanden werknemer in rechtszaak

0

Een ontslagen werknemer brengt zijn werkcomputer terug na zijn ontslag. De werkgever traceert een aantal gewiste bestanden en gebruikt die als bewijs in de ontslagzaak. De werknemer vindt dat dat bewijs onrechtmatig verkregen is omdat het privégegevens zijn. Wat vindt de rechter daarvan?

De situatie
Een medewerker bij een internationaal bedrijf laat zijn leidinggevende een niet zo nette Whatsapp-conversatie zien van een collega. Voor het bedrijf is dat blijkbaar de bekende druppel en de schrijver van de Whatsapp-berichten wordt op 6 november 2013 op staande voet ontslagen. Hij krijgt een lange, rommelige mail van zijn leidinggevende waarin hij onder meer beschuldigd wordt van geroddel, gekonkel, slecht functioneren, het breken van beloftes, verkoop van producten van andere leveranciers ten behoeve van zijn eigen bedrijf, en met de ontslagaanzegging. De mail eindigt met het verzoek alle spullen van de zaak op kantoor in te leveren.

De ontslagen werknemer heeft zijn computer diezelfde dag nog ingeleverd. Het bedrijf onderzoekt de computer en traceert een aantal conversaties via verschillende media, die de werknemer van zijn computer had gewist.

Bij de rechter
De werknemer spant een kort geding aan omdat hij vindt dat het ontslag onterecht is gegeven. Hij wil weer aan het werk en hij wil zijn salaris doorbetaald krijgen. De opgegeven ontslagredenen zijn volgens hem niet juist en als ze al kloppen, zijn het ook geen dringende redenen. Verder heeft de werkgever bewijsmateriaal naar voren gebracht dat onrechtmatig is verkregen. Dat waren privégegevens.

Het oordeel
De werkgever komt onder meer met een uitdraai van Skype-sessies, Whatsapp-chats en sms-berichten.

De rechter oordeelt dat de berichten die de collega aan de leidinggevende heeft laten zien, al voldoende aanleiding waren om onderzoek te doen naar de inhoud van de laptop. De werkgever heeft alleen gekeken naar de berichten van en aan werknemers van het bedrijf, niet naar privéberichten. Verder is bekeken welke activiteiten de werknemer heeft ondernomen voor zijn eigen bedrijf met de bedrijfsmiddelen van de werkgever.
Het checken van de belastende informatie die de collega had verstrekt, had niet op een andere, minder belastende manier kunnen plaatsvinden, oordeelt de rechter. Die vindt het daarmee voldoende aannemelijk dat de werkgever het ingebrachte materiaal rechtmatig heeft verkregen en dat dit materiaal in dit proces gebruikt mocht worden.

De werknemer heeft niet kunnen bewijzen dat de aangevoerde uitdraaien niet kloppen en de rechter ziet eigenlijk geen redenen waarom het ontslag in een bodemzaak zou worden vernietigd.
Alle vorderingen van de werknemer worden daarom dan ook afgewezen.

Gegevens rechtszaak:


ECLI:NL:RBAMS:2014:239. Datum uitspraak: 2 mei 2014

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.