JurisprudentieWerken onder invloed van alcohol: reden voor ontslag op staande voet?

0

Een medewerker die voor een tweede keer onder invloed van alcohol op het werk verschijnt, wordt op staande voet ontslagen. Maar heeft de werkgever een dringende reden voor het ontslag? De kantonrechter, het hof, de Hoge Raad en dan opnieuw het Hof, buigen zich over deze vraag.

Wat eraan voorafging

Een medewerker wordt in 2016 op staande voet ontslagen als hij – voor de tweede keer – onder invloed van alcohol op het werk verschijnt. Hij krijgt in 2015 al een waarschuwing voor alcohol op het werk. De werkgever heeft een duidelijk alcoholbeleid waarin de ‘spelregels’ zijn vastgelegd. De werknemer vecht zijn ontslag aan maar de kantonrechter en het hof wijzen zijn vordering af. De Hoge Raad vindt dat het hof niet op de juiste manier tot de uitspraak is gekomen en verwijst de zaak terug naar het hof om opnieuw een uitspraak te doen.

Bij de rechter

Het hof moet beoordelen of er een dringende reden is voor het ontslag en weegt daarvoor alle relevante omstandigheden af. Het blijkt dat de werknemer al een langere tijd een alcoholprobleem heeft. Hij heeft hulp via zijn huisarts en verslavingszorg. De werkgever is hiervan niet op de hoogte maar het hof oordeelt dat de werkgever in de gebeurtenissen aanleiding had moeten zien om te onderzoeken of de werknemer een alcoholprobleem had. De man komt met een fles wodka in zijn fietstas en een alcoholpromillage van 3,25% op het werk. Daarnaast houdt het alcoholbeleid bij de werkgever in dat de werknemer ontslagen kan worden als hij onder invloed van alcohol op het werk komt. Maar het betekent ook dat de werkgever een hulpplan opstelt bij het vermoeden van een alcoholprobleem en dat is niet gebeurd.

Verder heeft de werkgever geen hoor en wederhoor toegepast bij het ontslag: de werknemer is niet uitgenodigd om zijn kant van de zaak te belichten. Het hof laat ook meewegen dat de werknemer al ruim 25 jaar in dienst was en steeds naar tevredenheid functioneerde. Het hof concludeert dat de werkgever geen dringende reden had voor het ontslag en herstelt de arbeidsovereenkomst per 17 maart 2016, de datum waarop de man was ontslagen.

In de praktijk

Een ontslag op staande voet wegens alcoholgebruik op het werk is een lastige situatie. Ook al is er een alcoholbeleid, en wordt de werknemer gewaarschuwd. De werkgever heeft een zorgplicht als hij het vermoeden heeft dat de werknemer een alcoholprobleem heeft, of zelfs een verslaving heeft. Een hulpplan is dan de eerste stap op weg naar herstel of naar het einde van de arbeidsrelatie.

Meer lezen over deze uitspraak? In XpertHR de HR Antwoordbank vind je meer informatie over deze zaak >>>

  • Dit artikel komt tot  stand in samenwerking met XpertHR de HR Antwoordbank. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Meer informatie of een online demonstratie >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.