Weekers snijdt laatste stamrecht-bv s de pas af

2

Werkgevers die met een gouden handdruk afscheid willen nemen van personeel moeten snel zijn als zij hen nog willen laten profiteren van de fiscale voordelen. Alleen als de ontslagvergoeding voor 15 november is overgemaakt, geldt de oude stamrecht-bv regeling.

Let op: er is een meer actueel bericht dat dit artikel opvolgt. Lees:
laatste ontslagdatum stamrecht: 30 juni 2014

Wie na deze datum zijn ontslagvergoeding uitgekeerd krijgt, kan niet meer profiteren van bestaande stamrecht-bv regeling, zo meldt fd.nl vandaag. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën lijkt met deze bepaling de nieuwe regels omtrent de gouden handdruk versneld in te willen voeren. Hiermee voorkomt Weekers feitelijk dat werkgevers hun reorganisatie nog snel voor 1 januari doorvoeren zodat werknemers hun gouden handdruk nog kunnen parkeren in een stamrecht-bv. De datum van 15 november maakt het in de praktijk haast onmogelijk om dit nog te realiseren.

Einde stamrecht-bv
Per 1 januari verdwijnt de stamrecht-bv. Deze zogenoemde stamrechtvrijstelling is een populaire manier om minder belasting over de gouden handdrukuitkering te betalen. Door de ontslagen werknemer vanuit deze stamrecht-bv periodiek een bedrag uit te keren, wordt dit bedrag namelijk niet belast tegen het hoge tarief van 52% inkomstenbelasting, wat bij een eenmalige uitkering wel het geval zou zijn.

Korting
Bestaande stamrechtregeling blijven gelden. Per 1 januari 2014 vervalt echter de verplichting van periodieke uitkeringen. Het is dan mogelijk het volledige tegoed in één keer op te nemen in 2014 tegen een belastingkorting van 20%. De ontslagen werknemer betaalt dan niet over het volledige bedrag loonheffingen, maar slechts over 80% daarvan (de zogenaamde 80%-regeling). Dit betekent dat zij effectief circa 42 procent inkomstenbelasting betalen. Om van de 80%-regeling gebruik te kunnen maken zou de ontslagvergoeding ook vóór 15 november 2013 moeten zijn overgemaakt. Werkgeversorganisatie AWVN laat weten dat met deze overgangsmaatregel de regels rondom het afschaffen van het stamrecht enigszins zijn verduidelijkt, hoewel er nog wel vragen over blijven.

Lees ook:
AWVN: ‘Regels stamrecht onduidelijk’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Jeroen Wolfsen op

    Helaas ook hier weer de veel gemaakte opmerking dat dat geldt voor de stamrecht bv. In mijn ogen een onjuist en onvolledig verhaal. Men kan tot 31-12-2013 gebruik maken van de stamrechtvrijstelling. Dat betekent dat er tot die tijd stamrecht Bv en stamrecht banksparen geregeld kan worden.

    Alleen als men meteen na 1 januari wilt laten uitkeren geldt de datum van 15-11-2013. In dat geval moet de ontslagvergoeding voor die datum binnen zijn. Maar geen zinnig mens richt nu nog een stamrecht bv op met hoge kosten om daarna in 2014 deze op te heffen ( wederom kosten) en de uitkering in eens met 20% voordeel uit te alten keren. Als men verstandig is kiest men dan voor banksparen. lage kosten ( 229 euro) en binnen een paar dagen geregeld!

  2. L.T. Haasjes op

    Als je de ontslagvergoeding in je eigen stamrecht bv onderbrengt heb je veel meer flexibiliteit. En een stamrecht bv opricht kost circa ? 750. Dus voor ?500 meer kosten heb je jarenlang plezier van je stamrecht. En als in de toekomst de belastingtarieven lager worden, kun je je geld met minder kosten uit de stamrecht bv halen.