Waarom het ontslagrecht spannend blijft voor HR

0

Het ontslagrecht blijft voor werkgevers en HR een uitdaging, want het is nog steeds erg lastig om via de kantonrechter ontslag (eenzijdig) af te dwingen. Hoe vaak worden ontslagprocedures van werkgevers toegewezen?

Ontslagprocedures

Arbeidsadvocaten houden ieder jaar bij hoeveel ontslagprocedures er in Nederland worden gevoerd. Daarna kijken zij hoe het zit met toe- en afwijzingen voor procedures. De kantonrechter en UWV zijn de twee instanties die de stand van het Nederlandse ontslagrecht in kaart brengen. Kijkend naar het totale overzicht van hoeveel ontslagprocedures er worden gevoerd, is het aantal procedures sterk afgenomen met 25 tot 30 procent.

Bedrijfseconomisch ontslag bij UWV

Bij UWV is de afname niet verrassend. Dat is namelijk de instantie die zich bezighoudt met bedrijfseconomische ontslagen en we zitten in een economisch voorspoedig klimaat. In de 6369 zaken waarin door UWV uiteindelijk een beslissing werd genomen, leidde dat in 87% van de gevallen tot een toewijzing van de ontslagvergunning. Dat is positief voor werkgevers, aangezien de kans groot is dat UWV bij een goed onderbouwde ontslagaanvraag tot een ontslagvergunning komt.

Bij UWV kan een voorlopig ontslag worden ingediend, het A-formulier. Daarom is het aantal ingetrokken aanvragen in bovenstaande tabel redelijk hoog. Dat doen werkgevers meestal wanneer ze niet willen dat een werknemer zich ziek meldt. Werkgevers krijgen dan twee weken uitstel van UWV om de zaak alsnog met de werknemer te regelen.

Persoonlijke ontslaggronden bij rechter

De kantonrechter is de instantie die persoonlijke ontslaggronden moet beoordelen. Denk daarbij aan disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie. Maar ook in dit geval laten de statistieken zien dat het aantal procedures fors is teruggelopen. Arbeidsrechtsadvocaat Maarten van Gelderen denkt dat het niet zo eenvoudig is in Nederland als werkgever om met succes een ontslagprocedure te volgen en daarom worden afgewezen. Het liefst regelen werkgevers een ontslagzaak in onderling overleg, zodat zij een zaak niet inhoudelijk aan de kantonrechter hoeven voor te leggen.

Ook zeggen de cijfers bij de kantonrechter iets anders. Niet alle procedures bij de kantonrechter worden gepubliceerd, dus de cijfers zijn in dit geval representatief in plaats van compleet. 60 procent van de aanvragen bij de kantonrechter worden toegewezen. Dat is minder positief voor de werkgever, die dus stevig aan de bak moet om een rechter zo ver te krijgen om een arbeidscontract te ontbinden.

Het ontslagrecht voor HR

In de kabinetsplannen is een versoepeling van het ontslagrecht aangekondigd. In deze gratis whitepaper leest u welke ontslaggronden er zijn en wat de bijbehorende trajecten hierbij zijn. Daarnaast vindt u in de whitepaper voorbeelden uit de praktijk. U leest het hier! 

 

  • Wilt u alles weten over het nieuwe pensioen en meer tips voor HR van pensioenexpert Sjaak Zonneveld? Hij gaf tips tijdens het HR Journaal. Kijk terug!

 

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.