Veroordeling aanleiding voor ontbinding

0

Een medewerker op Schiphol wordt veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf wegens drugshandel. Dat is reden voor een ontbinding, omdat de werknemer na het uitzitten van zijn staf waarschijnlijk geen toegangspas meer krijgt voor Schiphol.

Een onderhoudstechnicus bij een vliegtuigmaatschappij is eind 2009 veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf wegens drugshandel. De werkgever dient een verzoek tot ontbinding in omdat de werknemer door de veroordeling de komende jaren niet kan werken. De autoriteiten zullen hem waarschijnlijk geen toegangspas voor Schiphol meer geven zodat hij zijn werk ook na het uitzitten van de straf niet meer kan doen. De feiten waarvoor de werknemer is veroordeeld, het in en uitvoeren van verdovende middelen, houden ook direct verband met zijn werk. De kantonrechter oordeelt dat dit inderdaad reden is voor ontbinding.

Ontslag en veroordeling

Een strafrechtelijke veroordeling is niet zonder meer reden voor ontslag, net zo min als de lengte van de straf. Daar is meer voor nodig. Er moet een verband zijn tussen de strafbare feiten en de functie van de werknemer. In dit geval was die relatie overduidelijk. Een andere reden voor ontslag kan de (langdurige) afwezigheid van de werknemer zijn die leidt tot een grote verstoring van het bedrijfsproces.

LJN BM5227
Kantonrechter Haarlem
Ontbinding wegens strafrechtelijke veroordeling
procedure
21 april 2010

Door mr. Ingrid Kooijman
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.