Veel loonvorderingen en verstoorde verhoudingen in 2014

4

Naast ontslagzaken, zullen volgens Stichting Achmea Rechtsbijstand in 2014 veel arbeidsrechtmeldingen gaan over loonvorderingen, verstoorde verhouding tussen werkgever en werknemer en disfunctioneren.

Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) ziet kleine voortekenen van economisch herstel die effect zullen hebben op het aantal arbeidsrechtmeldingen 2014.

Aantal arbeidsrechtmeldingen stabiliseert in 2014
Het aantal arbeidsrechtmeldingen zit al enige jaren in de lift. Ook in 2013 ontving SAR weer meer juridische hulpvragen over arbeidsrecht. In 2013 steeg het percentage arbeidsrecht met 8% naar ruim 41.000. SAR verwacht dat in 2014 het aantal arbeidsrechtmeldingen zal stabiliseren.

[([002_RBIAdam-image-1441054.jpeg]:inzetgroot)]

 

Bron: Stichting Achmea Rechtsbijstand

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Paul Kemperman op

  Vooral bij de overheid komt het regelmatig voor dat leidinggevenden, managers en bestuurders hun medewerkers zo intimideren dat ze zelf ontslag nemen. Zo’n ontslagprocedure kost de werkgever niets.

  Als dit niet lukt, dan wordt een arbeidsconflict uitgelokt en wordt de op de wegpest-lijst staande medewerker ziek gemaakt en alsnog ontslagen vanwege een verstoorde arbeidsrelatie.

  Dit alles gaat zo geniepig dat je het zelf vaak niet in de gaten hebt. Als werknemer heb je ook van je vakbond weinig steun te verwachten. Daarom is een goeie rechtsbijstandsverzekering van belang.

  Maar nog belangrijker is dat intimidatie en psychische terreur op het werk worden uitgebannen en dat dit taboe-onderwerp op de werkvloer bespreekbaar wordt gemaakt.

 2. Bert Huisman op

  Verstoorde verhoudingen kunnen je duur komen te staan. In arbeidsconflicten wordt er onnodig veel gejuridiseerd. Ik vraag als conflictexpert (Arbeidsmediator) aandacht voor de-juridisering.

  MVO Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is opnieuw hot . Zorg voor Planet, People en Profit! Aandacht voor Moeder Aarde en de manier waarop we met elkaar omgaan en winsten maken.

  Ik ben ervan overtuigd dat conflicten oplossen een verantwoorde en volwassen manier van met elkaar omgaan is. P van People. Veel ziekmeldingen en stress ontstaan uit onvrede en conflicten. Bespreek arbeidsconflicten en daarbij helpt het inzetten van een onafhankelijk derde echt. Preken voor eigen parochie? Soft gedoe?

  Wat dacht je van deze.

  Medewerker, tijdelijk dienstverband, waarvan de einddatum met rasse schreden nadert, Partijen zijn al vijf maanden niet on speaking terms, zit boos thuis. Het conflict is geëscaleerd en gemedicaliseerd (psychische klachten). Twee intakes en twee mediation gesprekken later blijkt een ?aanname? van werkgever de oorzaak te zijn van het conflict.

  Opbrengst mediation: Géén sanctie UWV, besparing minstens vijf maanden loon doorbetalen aan ex-medewerker waarmee faillissement van een bedrijf met 7 medewerkers is voorkomen. Geen dure rechtszaak, geen schadeclaim, ex-werknemer behoudt recht op uitkering. Kosten: Netto ? 750,- (Verzekeraar vergoedde 50% van de nota van ? 1500,-) Niets softs aan. Keiharde klinkende munt.

  Doe er uw voordeel mee!

 3. Paul Nijhuis op

  Als de vorige reactie aantoonbaar te maken is, lijkt me het een relevant onderwerp voor Zembla onderzoeksjournalistiek!

 4. Paul Kemperman op

  Eén op de zes werknemers wordt het slachtoffer van ?bossing?, het pesten van de werknemer door de baas. Dat blijkt uit onderzoek in het onderwijs, de zorgsector en bij de overheid. Opmerkelijk genoeg blijkt dat vooral productieve medewerkers worden weggepest.