Valse ziekmelding via Whatsapp reden voor ontslag

0

Een valse ziekmelding is reden voor ontslag op staande voet. Ook al volgt dat ontslag pas 10 dagen later.

De situatie
Een pedagogisch medewerkster stuurt haar werkgever op 6 januari 2014 een Whatsapp-berichtje dat ze niet kan komen werken omdat ze in het ziekenhuis ligt en een blindedarmoperatie moet ondergaan. Als de werkgever haar een bloemetje wil sturen, blijkt ze niet in het genoemde ziekenhuis te liggen. De werkgever doet navraag bij alle ziekenhuizen in de omgeving, belt haar en gaat langs maar de werkneemster blijft onvindbaar. Op 10 januari schrijft de werkgever haar een brief dat de ziekmelding niet geaccepteerd wordt en dat de salarisbetaling vanaf 6 januari gestopt wordt. Op 16 januari wordt de werkneemster via een brief op staande voet ontslagen.
De werkneemster, die inmiddels weer boven water is, is het niet eens met het ontslag en stapt naar de rechter.

Bij de rechter
In een kort geding eist de werkneemster dat ze weer aan het werk mag en dat ze haar salaris krijgt doorbetaald. Dat ze een paar dagen onbereikbaar was, kwam door haar verwarde psychische toestand. Ze heeft een brief van de huisarts waarin staat dat ze overspannen was en onder behandeling stond.
Ze voert ook aan dat de werkgever de bedrijfsarts had moeten inschakelen als hij twijfelde aan de ziekmelding. Daarnaast is het ontslag op staande voet pas na 10 dagen gegeven en dat is niet ‘onverwijld’.

Het oordeel
De kantonrechter oordeelt dat de tijd die tussen het whatsappje en het ontslag zat niet onnodig lang was. De werkgever was ongerust en heeft geprobeerd contact te zoeken met de werkneemster en later haar familie. Die heeft hem gevraagd nog even te wachten met verdere acties om te kijken of ze alsnog zou komen opdagen.

Valse ziekmelding reden voor ontslag
De werkneemster heeft een valse ziekmelding verstuurd. Daardoor is de grond aan de ziekmelding ontvallen en hoefde de werkgever ook niet de bedrijfsarts in te schakelen.
De rechter oordeelt dat het versturen van een valse ziekmelding onder deze omstandigheden een dringende reden voor ontslag op staande voet is. Alleen als de werkneemster kan aantonen dat haar psychische toestand zo ernstig was dat haar die valse melding niet kan worden aangerekend, is er geen reden voor ontslag op staande voet. De rechter vindt dat zo’n toestand niet blijkt uit de verklaringen die nu beschikbaar zijn en wijst de vorderingen van de werkneemster af.

Gegevens rechtszaak:

ECLI:NL:RBOVE:2014:1830. Datum uitspraak: 8 april 2014
Lees meer over jurisprudentie rond arbeidszaken in het dossier Jurisprudentie

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.