Transitievergoeding in opkomst

0

Bij bedrijfsorganisaties is de transitievergoeding in opkomst. Bijna de helft van de in 2016 afgesloten sociale plannen gaat al uit van de nieuwe wettelijke ontslagvergoeding. Als deze trend doorzet, zal de oude berekeningsmethode, de kantonrechtersformule, de komende twee jaar verdwijnen.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van het arbeidsvoorwaardenoverleg. Van de 56 sociale plannen die in 2016 werden afgesloten, waren 26 gebaseerd op de transitievergoeding. Nog eens 26 gingen uit van de kantonrechtersformule. De rest hanteerde een ander uitgangspunt voor het bepalen van de ontslagvergoeding.

‘Deze ontwikkeling is natuurlijk de wens van de werkgevers’, zegt woordvoerder Jannes van der Velde van de AWVN. ‘Maar we presenteren wel eerlijk wat we zien. Ik kan me voorstellen dat HR-mensen eerst wilden aftasten of de transitieregeling zou werken. Nu zien ze dat ze er hun vingers niet aan branden. We hopen wel dat het geld niet op de bank terechtkomt, maar wordt geïnvesteerd in bijscholing.’

Ontslagrecht

De transitievergoeding is in de wet opgenomen sinds 1 juli 2015 als onderdeel van de Wet werk en zekerheid (Wwz), waarin het ontslagrecht ingrijpend werd gewijzigd. De transitievergoeding is onder meer bedoeld om ontslagen werknemers in staat te stellen om bijvoorbeeld bij- of omscholing te volgen. Het staat bedrijven vrij om de ‘kale’ transitievergoeding toe te passen of in een sociaal plan iets extra’s af te spreken.

Dat laatste is in driekwart van de regelingen met een transitievergoeding het geval. Daarbij gaat het om vermenigvuldiging van de transitievergoeding met een factor of om bijvoorbeeld een extra vergoeding voor werknemers die aangeven direct te zullen vertrekken.

‘Er zijn geen sectoren die eruit springen als het gaat om de keus voor de transitieregeling’, zegt Van der Velde. ‘Het is niet zo dat chemiebedrijven daar bijvoorbeeld allemaal voor kiezen. We kunnen er nog geen pijl op trekken welke bedrijven er wel of juist niet mee aan de gang gaan.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.