JurisprudentieTransitievergoeding betalen in termijnen?

0

Een werkgever wil de transitievergoeding die hij aan een werknemer moet betalen in termijnen opdelen vanwege de slechte financiële situatie van het bedrijf. Wat oordeelt de rechter?

Wat eraan voorafging

Een werknemer komt in 2010 als verkoper en vertegenwoordiger in dienst bij een werkgever. Op 17 maart 2017 eindigt zijn arbeidsovereenkomst omdat de werkgever die met toestemming van het UWV heeft opgezegd. Maar de werkgever voldoet niet aan zijn betalingsverplichtingen en de werknemer spant een kort geding aan. De werkgever wordt veroordeeld tot het betalen van een aantal bedragen maar betaalt toch nog steeds niet alles. De werknemer stapt naar de civiele rechter en vordert daar onder meer betaling van de verschuldigde transitievergoeding van 7.302,74 euro.

Hoe het afloopt

Het is tussen de partijen duidelijk dat de transitievergoeding moet worden betaald door de werkgever. De werknemer heeft daar recht op. Maar de werkgever geeft aan dat hij door liquiditeitsproblemen de vergoeding niet in een keer kan betalen. Hij vraagt de rechter om het bedrag in termijnen te mogen betalen. De werkgever heeft dat al eerder aangeboden: hij heeft voorgesteld de betaling in termijnen te starten op 1 juli maar op dat voorstel heeft de werknemer toen niet gereageerd.
De rechter wijst het verzoek van de werkgever af. Die heeft namelijk geen enkele poging gedaan om alvast te beginnen met de betaling van de transitievergoeding. De werkgever had dat uit eigen beweging kunnen doen, oordeelt de rechter. De werkgever heeft ook alleen gesteld en niet onderbouwd dat de markt nu wel een beetje aantrekt maar dat hij nog steeds niet in staat is om de vergoeding in een keer te betalen. De werkgever moet de transitievergoeding gewoon in een keer betalen, met wettelijke rente vanaf 17 april 2017.

In de praktijk

In de rechtspraak wordt er regelmatig een beroep gedaan op de mogelijkheid om een transitievergoeding in termijnen te betalen. Bij voldoende bewijs van financiële problemen wordt dat vaak toegestaan maar als de werkgever zoals in deze uitspraak alleen maar stelt niets bewijst, zal zo’n verzoek worden afgewezen.

Uitspraak: ECLI:NL:RBLIM:2017:9036, 19 september 2017

  • Dit artikel komt tot  stand in samenwerking met XpertHR de HR Antwoordbank. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Meer informatie of een online demonstratie >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.