PraktijkvraagWat is een reden voor ontslag op staande voet?

0

Bij een ontslag op staande voet moet sprake zijn van een dringende reden en dan mag de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang worden opgezegd. Maar wanneer is er sprake van een dringende reden?

Bij een ontslag op staande voet is geen instemming door de werknemer, toestemming van het UWV of tussenkomst van de rechter nodig. Voor de werkgever is er sprake van een dringende reden als ‘op basis van daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer redelijkerwijs niet kan worden gevergd van de werkgever om de arbeidsovereenkomst te laten voortduren’, zo meldt artikel 7:678 lid 1 BW.

Diefstal, bedreiging en werkweigering

In de wet worden enkele voorbeelden genoemd van situaties waarin sprake zou kunnen zijn van een dringende reden, zoals diefstal, bedreiging en werkweigering. Deze opsomming van voorbeelden in de wet is niet limitatief.

Omdat de gevolgen van een ontslag op staande voet voor de werknemer verstrekkend zijn (hij zal verwijtbaar werkloos worden en geen aanspraak hebben op een WW-uitkering), moet het gaan om een feit dat zodanig verwijtbaar is aan de werknemer dat de werkgever een noodzaak heeft om een ontslag op staande voet te geven. Bovendien wordt – bij de beoordeling of sprake is van een dringende reden – rekening gehouden met alle omstandigheden van het geval een rol, zoals bijvoorbeeld:

  • de ernst van wat er is gebeurd (hoe minder ernstig het feit, hoe groter de kans dat het ontslag op staande voet geen stand houdt);
  • de duur van het dienstverband (hoe langer het dienstverband, hoe groter de kans dat het ontslag op staande voet geen stand houdt);
  • de staat van dienst (onberispelijk dienstverband of zijn er eerder voorvallen of waarschuwingen geweest);
  • het belang van de werknemer bij behoud van zijn baan;
  • het belang van de werkgever bij het ontslag op staande voet.

Meer praktijkvragen

  • In samenwerking met XpertHR plaatst de redactie een praktijkvraag. Deze vraag wordt beantwoord door juristen van XpertHR. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Vraag meer informatie of een demonstratie aan >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Edith van Schie is auteur bij XpertHR. Daarnaast is zij adviseur op het gebied van arbeidsrecht en HR. Edith is jarenlang actief geweest als arbeidsrechtadvocaat, maar heeft de zaken ook een paar jaar van een ‘andere kant’ kunnen bekijken toen zij bij de rechtbank werkzaam was. Zij publiceert over arbeidsrecht en HR.