Schuldbekentenis diefstal waardeloos, maar werkneemster moet betalen

1

Een verkoopster wordt betrapt op diefstal. De werkgever laat haar een schuldbekentenis tekenen, maar volgens de rechter is die niets waard. De schade moet op een andere manier vastgesteld worden.

De situatie
Een 16-jarige verkoopster bij een warenhuis wordt door haar werkgever in een onverwacht gesprek geconfronteerd met de diefstallen die ze zou hebben gepleegd. Bij het gesprek zijn een bedrijfsrechercheur en haar leidinggevende aanwezig. Het meisje bekent dat ze regelmatig tassen vol kleding heeft meegegeven aan kennissen. Tijdens het gesprek wordt berekend hoeveel die kleding waard was: het aantal keer dat ze kleding heeft meegegeven maal de geschatte hoeveelheid per keer maal de geschatte prijs per kledingstuk. Er komt een schadebedrag uit van 11.750 euro. De werkneemster tekent een officiële schuldbekentenis voor het bedrag. En ze gaat akkoord met inhoudingen op haar salaris. Voor het dan nog resterende bedrag zal een incassobureau met haar een betalingsregeling treffen. Het meisje wordt door de kinderrechter veroordeeld voor verduistering. Ondertussen schrijft een incassobureau haar aan maar daar reageert ze niet op.

Bij de rechter
De werkgever stapt naar de rechter om een verklaring voor recht te vragen dat de inmiddels ex-werkneemster aansprakelijk is voor de schade die het bedrijf heeft geleden door de diefstallen.

Het oordeel
De rechter kent die vordering toe en veroordeelt de werkneemster tot het betalen van de schade. Maar de schuldbekentenis is geen dwingend bewijs, zegt de rechter. De werkgever had beter moeten nagaan of de werkneemster de schuldbekentenis wel echt wilde ondertekenen. De werkneemster wist niet dat er een gesprek zou plaatsvinden en ook niet waarover. Daardoor ging een minderjarige onvoorbereid in gesprek met een werkgever die in het algemeen al een overwichtspositie heeft ten opzichte van de werknemer en met twee volwassenen die haar hiërarchische meerderen waren. De werkgever had in deze omstandigheden nooit mogen aandringen op ondertekening en kan de werkneemster daarom ook niet houden aan de schuldbekentenis. De werkgever had de werkneemster moeten inlichten over de verstrekkende gevolgen van de schuldbekentenis en haar de tijd moeten geven om erover na te denken en eventueel juridisch advies te vragen.

Bedrag van diefstal vaststellen
Het schadebedrag moet dus op een andere manier vastgesteld worden. En dat gebeurt tijdens de rechtszaak. De rechter gaat uit van de beelden van de bewakingscamera. Daarop is te zien dat de werkneemster een aantal keer een mand met kleding aan iemand meegeeft zonder dat er afgerekend wordt. Op basis van de beelden en de bekentenis wordt het aantal keer dat dat gebeurd is geschat. Het aantal wordt vermenigvuldigd met het op diezelfde basis geschatte aantal kledingstukken, vermenigvuldigd met een door de kantonrechter geschatte waarde van de kledingstukken. Eerder was sprake van 75 euro per kledingstuk en in een voorbeeld op basis van de camerabeelden van een kleine twintig euro. De kantonrechter hanteert uiteindelijk het bedrag van 30 euro. Zo komt het schadebedrag uit op 4.500 euro, een stuk lager dan de 11.750 euro uit de schuldbekentenis.

Wanneer is de schuldbekentenis wel van waarde?
Een schuldbekentenis, getekend meteen na de bekentenis van diefstal op het werk, is niet altijd waardeloos. In deze rechtszaak ging het om een relatief klein bedrag: 1525 euro.

Een werknemer ‘even’ een schuldbekentenis laten tekenen van 115.000 euro vond de rechter misbruik maken van de omstandigheden.

Gegevens rechtszaak: ECLI:NL:RBMNE:2013:5695. Datum uitspraak: 4 november 2013

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Stop Fraude.nu op

    Interessant artikel, wat toont wat er kan gebeuren als de bedrijfsrecherche of het ingehuurde recherchebureau niet de regels volgt, in dit geval een gesprek aankondigen betreffende de vermissing en erbij vermelden dat de werkneemster zich door een raadsman kan laten vergezellen.
    Weet u van een geval van diefstal op het werk? Meldt het op stopfraude.nu, onze professionele rechercheurs nemen uw melding in behandeling.