Rommelen met urenverantwoording geen reden voor ontslag

0

Een werknemer die ook leegloopuren schrijft als gewerkte uren en zijn controlewerkzaamheden niet goed uitvoert, mag niet zomaar ontslagen worden. De kantonrechter oordeelt dat in dit geval, de werknemer was al 22 jaar in dienst, ontslag buitenproportioneel is. Een berisping was beter op zijn plaats geweest.

De situatie

Een technisch medewerker heeft onder andere als taak het controleren van gasafsluiters. Zijn werkzaamheden moet hij verantwoorden op controleformulieren en weekstaten. Na een steekproef wordt de werknemer schriftelijk uitgenodigd voor een gesprek. De aangetekende brief met de uitnodiging ontvangt hij een dag te laat. Het gesprek vindt toch plaats en de werknemer wordt door drie managers gehoord en geconfronteerd met foto’s die zouden aantonen dat hij zijn werk niet goed heeft uitgevoerd. Daarnaast zou hij op de urenstaten meer werkuren hebben ingevuld.

De werknemer wordt na dit gesprek geschorst. De werkgever verzoekt bij de kantonrechter om ontbinding wegens dringende redenen en een vertrouwensbreuk.

Het oordeel

Over de leeglooptijden heeft de werknemer verklaard dat hij die op aanwijzing van de leidinggevende heeft verrekend in de werkuren. Hij heeft ook een verklaring van meerdere collega’s die dat bevestigen. De leidinggevende ontkent dat hij opdracht heeft gegeven om creatief uren te schrijven. Gezien de cultuur van het creatief urenschrijven krijgt de werknemer het voordeel van de twijfel. De werkgever had, zoals de werknemer ook heeft verzocht, onderzoek moeten doen naar de wijze van  urenschrijven en niet alleen moeten afgaan op de verklaring van de leidinggevende.

De werkgever mag uiteraard ingrijpen maar niet door een willekeurig voorbeeld te stellen met iemand die dyslectisch is en ook niet erg goed in administratie is. Een werknemer die meer dan 22  jaar goed functioneert, had aangesproken kunnen worden het onjuist invullen van controleformulieren en urenstaten, eventueel met de sanctie van ontslag bij herhaling. De rechter ziet niet in waarom na een berisping de arbeidsovereenkomst niet gewoon kan voortduren en het vertrouwen hersteld kan worden.

Bron: LJN BJ2559
kantonrechter Zutphen
Procedure: eerste aanleg – enkelvoudig
Datum: 14 juli 2009

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.