Reden voor ontslag moet voortaan in loonaangifte

0

Werkgevers zijn vanaf 2020 verplicht om de reden voor ontslag van werknemer te vermelden in de loonaangifte. Dit is om fraude te voorkomen.

Het komt al jaren voor dat mensen een uitkering ontvangen zonder dat zij daar recht op hebben. En de laatste jaren neemt deze fraude steeds meer toe. Per 2020 zijn de regels daarom aangescherpt. Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering:

 1. Moet de werkgever het dienstverband hebben stopgezet
 2. Mag de beëindiging van het dienstverband geen dringende reden hebben
 3. Is het verplicht om de reden voor ontslag te melden op de loonaangifte

Dit laatste punt is er sinds 1 januari 2020 aan toegevoegd vanuit de minister van SZW en UWV. Voorheen konden werknemer onterecht bij het aanvragen van een WW-uitkering aangeven dat aan de eerste twee voorwaarden is voldaan. Daarna volgde het ontvangen van een WW-uitkering al.

Door de reden voor ontslag verplicht te vermelden op de loonaangifte, kan UWV makkelijker over de juiste informatie beschikken. Als dit niet gebeurt, kan het team handhaving van de Belastingdienst een organisatie daarop controleren. Dit team controleert de reden voor ontslag. Kloppen de gegevens niet? Dan krijgt de organisatie een boete wegens onjuiste loonaangifte. Voor de werknemer volgt dan een weigering van de WW-uitkering. Mocht de werknemer al een deel van de uitkering hebben ontvangen, dan moet diegene het ontvangen bedrag terugbetalen, onder eventuele verhoging van een boete.

Bron: Tweede Kamer

 • Wat is er nog meer veranderd in 2020? Deze poster bevat informatie over o.a. de volgende wijzigingen:

  • WW-premie
  • Transitievergoeding
  • Minimumloon
  • Ketenregeling

   

  Download de poster
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.