Rechtspraak positief over nieuwe ontslagrecht

0

De rechtspraak is positief over de vernieuwing van het ontslagrecht, zoals minister Lodewijk Asscher heeft voorgesteld. Werknemers en werkgevers krijgen meer mogelijkheden tot hoger beroep, maar, zo vreest de Raad voor de rechtspraak, de wet is mogelijk wel te gedetailleerd en schiet zo in dat geval zijn doel voorbij.

Ongelijke behandeling

Dat staat in een advies van de Raad voor de rechtspraak dat aan het kabinet is gestuurd. De raad vindt het huidige ontslagstelsel tot ongelijke behandeling kan leiden. Werkgevers kunnen nu nog kiezen tussen ontslag aanvragen via het UWV of ze kunnen naar de kantonrechter stappen. In het nieuwe voorstel bepaalt het UWV over ontslag vanwege langdurige ziekte of als een bedrijf moet reorganiseren.

De raad is positief dat ontslagen mensen gemakkelijker kunnen proberen hun recht te halen. Mensen kunnen een eenvoudige parkeerboete bij de hogerberoepsrechter aanvechten, maar zoiets belangrijks als wijziging van hun inkomenspositie momenteel niet , schrijft de rechtspraak.

Waslijst ontslagcriteria

Wel vindt de raad het vergoedingensysteem veel te verfijnd. Ook bij andere gedetailleerde regelingen heeft de raad bedenkingen. Bijvoorbeeld bij de waslijst van ontslagcriteria waaraan de rechter zich zou moeten houden .

De rechtspraak denkt ook meer kosten te gaan maken en daarom jaarlijks 6,4 miljoen euro extra nodig te hebben voor de extra rechtszaken.
ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.