Personen die hun baan verloren door een social media-flater

4

Recent werden we opgeschrikt door een Twitter-schandaal rondom het Amerikaanse congreslid Anthony Weiner. Hij is geen uitzondering.

Via Twitter verstuurde Weiner een foto van zijn gevulde onderbroek aan een dame. Iedereen kon dus zien wat deze politicus ‘in huis heeft’. Inmiddels heeft Weiner ontslag genomen.

Met het populairder worden van sociale media worden er natuurlijk ook meer fouten gemaakt. In Nederland bijvoorbeeld was er een politie-commissaris die kort na de ontdekking van twee lijken wist te melden dat het om huiselijk geweld ging (dat bleek niet zo te zijn).

Meer voorbeelden
Werkgevers moeten erop voorbereid zijn dat hun medewerkers fouten maken. Hoe gaan zij daarmee om? Nog wat voorbeelden uit het artikel op Mashable van medewerkers die hun baan verloren doordat zij een social media-vergissing maakten:

Een van de meest bekende cases is die van enkele medewerkers van Domino’s pizza die hele vieze en rare dingen deden met pizza’s alvorens deze aan klanten werden geserveerd. Ze filmden alles en zetten het filmpje vervolgens op YouTube. Uiteraard werden de betreffende medewerkers ontslagen.

Ook een bekende case is die van bijna Cisco-medewerkster Connor Riley. De 22-jarige kreeg een baan aangeboden bij Cisco en reageerde daarop met onderstaande tweet: 

“Cisco just offered me a job! Now I have to weigh the utility of a fatty paycheck against the daily commute to San Jose and hating the work.”
 
Cisco kwam erachter en trok het baanaanbod in.

Niet alleen onervaren social media-gebruikers gaan in de fout. Een voormalig social media-medewerker van Chrysler bewijst dat. Vanuit het Twitter-account van Chrysler werden automobilisten uit autostad Detroit op de hak genomen. Overigens werd de meeste stampij gemaakt vanwege het F-word. Deze tweet leidde uiteindelijk tot het ontslag van de medewerker:

Nog 6 andere voorbeelden vind je op het blog van Mashable
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

  1. Vergissing? Dat van Weiner was prive en had zo moeten blijven, op zich geen reden voor ontslag. De rest is a-sociaal en dom en heeft rechtstreeks met het werk te maken en terecht dat de werkgevers aan dat personeel geen behoefte heeft.

  2. @ Diana, guttegut wat zijn we weer betuttelend. Ontslagen worden voor een f-word…. Moet niet gekker worden zeg.

  3. @DR, is dat het enige negatieve wat jij uit dit stuk weet te halen? Apart…..

  4. Ik vind de eerste situatie verreweg de ergste. Een man met een bepaalde voorbeeldfunctie moet weten dat dit absoluut niet kan! De tweede situatie is ook erg begrijpelijk, de laatste situatie had ik als werkgever eerder een waarschuwing gegeven dan ontslag. Ben benieuwd of het kantongerecht deze ontslagaanvraag in Nederland zou goedkeuren!