Oud-directeur De Key moet ontslagvergoeding terugbetalen

1

Een ex-directeur van woningcorporatie De Key uit Amsterdam moet 3,2 miljoen euro schadevergoeding betalen aan zijn voormalige werkgever.

Ook moet hij zijn ontslagvergoeding teruggeven. De rechtbank in de hoofdstad heeft eerder deze week geoordeeld dat hij zich heeft schuldig gemaakt aan ,,opzettelijke misleiding’’.

De man was in 2005 betrokken bij de transactie van een stuk grond in Zeewolde. Daarbij werd De Key voor 3,2 miljoen euro benadeeld. Dat bedrag is verdiend door een tussenpersoon, een oud-collega van de ex-directeur.

De Key kocht de grond voor 25,9 miljoen euro van de tussenpersoon, terwijl die het slechts twee weken eerder voor 22,6 miljoen had gekocht. De ex-directeur zou voor de Raad van Commissarissen hebben verzwegen dat de tussenpersoon bij de deal betrokken was. Onduidelijk is of hij zelf aan de zaak heeft verdiend.

De man is de oud-directeur van De Principaal, de afdeling projectontwikkeling van De Key. Naast hemzelf zou ook een andere oud-directeur, zijn leidinggevende, betrokken zijn geweest bij de frauduleuze transactie. De Key ontsloeg beiden vorig jaar op staande voet en deed aangifte tegen hen van fraude.

De afgelopen jaren raakten meer directeuren van woningcorporaties in opspraak wegens frauduleuze handelingen. Een van hen is Hubert Möllenkamp, oud-directeur van de Amsterdamse woningstichting Rochdale. Hij zou zichzelf onder meer te veel pensioengeld hebben toegekend en verantwoordelijk zijn voor onzakelijke vastgoedtransacties. In een procedure die momenteel loopt, eist Rochdale 6 miljoen euro van hem terug.

Lees ook:
Loon (semi)publieke sector tot 187.340 euro
De opmerkelijkste ontslagzaken van 2010
Directeur Huis & Erf krijgt ton bij ontslag

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Dit is het effect van het overheidsbeleid om de woningmarkt te privatiseren. Weinig tot geen ondersteuning vanuit voormalig VROM en natuurlijk politieke vriendjes op posities van directies en toezicht. Logisch dat het uit de hand loop. Er is nog veel meer mis.
    Hoezo normvervaging door de overheid in de hand gewerkt.