Ontslagrecht verandert drastisch: 7 gevolgen voor HR

3

Door een wetsvoorstel in de ministerraad wordt het ontslagrecht mogelijk drastisch veranderd. De wet maakt het voornamelijk makkelijker om werknemers te ontslaan. In afwachting van de officiële presentatie van het kabinet zetten wij de mogelijke gevolgen voor HR op een rij. 

1. Makkelijker ontslaan

Werkgevers kunnen medewerkers in vaste dienst makkelijker ontslaan. Bij pensioen, ziekte of faillissement hoeft een werkgever geen ontslagvergoeding te betalen. Daar staat wel tegenover dat vaste medewerkers én flexwerkers vanaf hun eerste werkdag recht hebben op een ontslagvergoeding. Voorheen hadden zij hier na twee jaar diensttijd pas recht op.

2. Meer WW-premie

Werkgevers moeten na het vernieuwde ontslagrecht meer WW-premie betalen voor flexwerkers en werknemers met een tijdelijk contract. Mensen met een flexcontract worden dus duurder voor werkgevers.

3. Tijdelijk contract

Werkgevers mogen drie tijdelijke contracten in drie jaar opstellen. Nu zijn dat er nog drie in twee jaar. Dat betekent dat werknemers met een tijdelijk contract iets langer bij u kunnen blijven werken.

4. Redenen voor ontslag

Werkgever hoeven niet meer één duidelijke ontslagreden te geven. Zij mogen met deze wet ook meerdere ‘kleinere’ redenen hebben om een werknemer te ontslaan. Denk daarbij aan ‘100 procent niet functioneren’ en ’80 procent niet functioneren en soms werk weigeren’. Wel heeft het personeelslid in zulke gevallen recht op meer ontslagvergoeding.

5. Payrollen

Werkgevers mogen nu zelf kiezen hoe zij het pensioenstelsel benutten. Met de gewijzigde wet worden payrollers gelijkgesteld aan de overige werknemers. Zij moeten dan verplicht pensioen opzijzetten.

6. Oproepkracht

Werkgevers kunnen niet meer op het laatste moment een beroep doen op oproepkrachten. Na de verandering moet u minimaal vier dagen van tevoren doorgeven wanneer een oproepkracht beschikbaar moet zijn.

7. Verlenging proeftijd

Volgens de NOS wordt de proeftijd ook verlengd. Werkgevers mogen werknemers, die een vast contract willen, een proeftijd van vijf maanden geven.

Bron: NOS

 • De Miljoenennota en het Belastingplan 2019 zijn officieel gepresenteerd. Wat is de impact op HR? Lees de whitepapers.
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.

3 reacties

 1. Ik heb het idee dat deze ‘drastische’ veranderingen niet meer dan een kleine tijdelijke rimpeling gaan veroorzaken in het oppervlaktewater. Het MKB zal geen meer werknemers een vast contract aanbieden en ook flexwerkers hebben hiermee niet meer zekerheid. Daarvoor zijn de maatregelen lang niet drastisch genoeg.
  Er zijn hooguit wat advocaten die hier blij van worden. Maar misschien is dat ook maar weer winst…

 2. Het ontslagrecht wordt drastisch veranderd met grote gevolgen voor werkgevers en werknemers. Door deze nieuwe wet wordt het voornamelijk makkelijker om werknemers te ontslaan. Lees hier de 7 gevolgen.

  Er staan er maar 6..??
  Wat is de 7de reden..???

 3. Sacha Luijkx op

  Beste Ed,

  Bedankt voor uw reactie!
  Reden 7 is de verlenging van de proeftijd.

  Hartelijke groeten