Ontslagbrief niet afgehaald. Ontslag niet onverwijld.

6

Hoe ver moet de werkgever gaan bij het controleren of de ontslagbrief wel bij de werknemer terecht is gekomen? Ver.

In deze uitspraak kon de werkgever niet aantonen dat de postbode een afhaalbericht voor de aangetekende ontslagbrief in de brievenbus van de werknemer had gedaan. De werkgever moest het loon doorbetalen. Met dit arrest in de hand zou je kunnen concluderen dat werkgevers voortaan beter zelf de ontslagbrieven kunnen bezorgen. Of op zijn minst moeten controleren of de brief de werknemer heeft bereikt.

De situatie

Een huismeester heeft een tijdelijk dienstverband van een half jaar bij een schoonmaakbedrijf. De werkgever ontslaat hem op staande voet naar aanleiding van ‘onbehoorlijk gedrag’. Het ontslag wordt middels een aangetekende brief met daarin de dringende reden van het ontslag bevestigd. Maar de werknemer zegt dat hij deze brief nooit heeft ontvangen. Hij roept de nietigheid van het ontslag in. De kantonrechter geeft hem gelijk en kent hem een gefixeerde schadevergoeding toe en de betaling van achterstallig loon met toeslagen, in totaal ruim € 7.000.

De werkgever gaat in hoger beroep. Hij is van mening dat hij voldoende heeft aangetoond dat de ontslagbrief voor de werknemer klaar lag op het postkantoor.

Het gerechtshof

Het hof bekrachtigt het oordeel van de kantonrechter. Volgens vaste rechtspraak moet de verzender van een aangetekende brief aannemelijk maken dat deze brief ook daadwerkelijk is verzonden en op tijd en op de juiste manier is aangeboden.

De werkgever heeft dat in dit geval niet aannemelijk kunnen maken. Dat de postbode de sticker ‘geen gehoor’ van het afhaalbericht heeft gehaald en op de brief heeft geplakt, wil niet zeggen dat hij het afhaalbericht in de brievenbus van de werknemer heeft gedaan. 

En daarmee komt rechtens vast te staan dat de ontslagbrief de werknemer niet heeft bereikt. Met als gevolg dat het ontslag niet onverwijld is gedaan onder gelijktijdige mededeling van de ontslagreden. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter.

LJN BN6782
Gerechtshof ‘s-Gravenhage
Ontvangst ontslagbrief
Hoger beroep
7 september 2010

Door mr. Ingrid Kooijman 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Paul Beentjes op

  is nu de organisatie die de post heeft moeten bezorgen/aan tekenen schadeplichtig?

 2. Dit is toch de wereld op zijn kop?

  Ontslagbescherming, ja, daar ben ik het mee eens. Maar de werkgever het werken onmogelijk maken, nee, dat gaat mij te ver.
  Als een werknemer dus weigert een brief te ondertekenen en hem vervolgens niet ophaalt, sta je als werkgever dus in de kou, aangezien je op geen enkele manier kan bewijzen dat de werknemer deze brief ontvangen heeft. Wij sturen belangrijke stukken altijd per aangetekende en gewone post op, maar of dat dan stand houdt?

  Dit betekent overigens ook dat de rechterlijke macht de postbode als incompetent beschouwt, aangezien er vanuit gegaan wordt dat het mogelijk is dat een sticker van het vel wordt gehaald (dit gebeurt voor de deur) en dan vervolgens verzuimd het afhaalbericht in de bus te duwen. En waar is dan volgens die rechter dat afhaalbericht naar toe gegaan, in de prullenbak van TNT of zo?

  Nogmaals, de wereld op zijn kop en een brug te ver als dit onder de noemer ontslagbescherming valt.

  Vivian

 3. Dat je de brief aangetekend en per gewone post opstuurt is goed, als je in de aangetekende brief maar niet vergeet te vermelden dat een kopie van die brief ook per gewone post is verzonden!

 4. En wie zegt mij dat de gewone brief WEL is aangekomen. Indien de werknemer verklaard deze niet te hebben ontvangen sta je als werkgever weer te kakken. In deze wereld waar de werkgever altijd de boosdoener is(ondanks dat zij zorgen dat de economie draait en alles betaald kan worden)moet je je goed bedenken of het wel raadzaam is een contract om te zetten in onbepaalde tijd. Als werkgever sta je altijd zwak en op de rechtelijkemacht hoeft men ook niet meer te bouwen.

 5. Typisch Nederland. De werkgever moet aan elke mogelijkheid denken om niet schadeplichtig te zijn.

  Onze organisatie heeft hier ook wel eens mee te maken gehad. Wij hebben ervoor gekozen om de brief op 4 manieren te versturen. 1 Exemplaar aangetekend per post, een kopie van de aangetekende versie per post, 1 exemplaar per e-mail en 11 brief per koerier.

  Een beetje dubbelop maar deze zaak bewijst maar weer dat dit in Nederland noodzakelijk is.

 6. Dat betekent dat je als werkgever met de ontslagbrief naar de werknemer toe moet, inclusief cameraploeg om het vast te laten leggen. Desondanks zou ik een ontslagbrief ook altijd aangetekend versturen!