Ontslag zieke marathon loper ongeldig

1

Een magazijnmedewerker die op staande voet werd ontslagen omdat hij tijdens zijn ziekte een marathon liep, krijgt van de rechter alsnog zijn gelijk.

In een bodemprocedure bij de rechtbank Groningen is bepaald dat het ontslag ongeldig is en de werknemer recht heeft op achterstallig loon, vakantiegeld en vakantiedagen. Bij elkaar gaat het om ruim 10.000 euro bruto.
De man is sinds begin 2012 arbeidsongeschikt, maar liep in april 2013 vervolgens wel de marathon van Rotterdam. Ook was hij thuis aan het klussen en deed hij regelmatig mee aan andere hardloopwedstrijden. Toen zijn werkgever, een installatiebedrijf uit Groningen, hierachter kwam, werd hij onmiddellijk de laan uit gestuurd.

Eerder liep al een kort geding over de zaak. Toen kreeg de werkgever gelijk. CNV Vakmensen liet het hier niet bij zitten en startte voor de werknemer een bodemprocedure. Rechtshulpverlener Matthijs van de Wetering: “Waar het om gaat is de vraag: heeft de werknemer met zijn hardloopwedstrijden en kluswerkzaamheden inderdaad zijn herstel belemmerd? Zoja, dan heeft hij inderdaad een probleem. Maar uit een medische herbeoordeling bleek dat dit níet het geval was.’

Tijdens de bodemprocedure oordeelt de rechter dat het bedrijf nooit op de stoel van arts had mogen gaan zitten. De rechter verwijt de werkgever dat hij zonder overleg met de bedrijfsarts zelf de conclusie heeft getrokken dat hardlopen en klussen het herstel in de weg zouden staan.

Vakbond CNV die de man bijstaat, laat weten dat de werkgever in hoger beroep wil. De werknemer is inmiddels op zoek naar ander werk.

Bron: ANP/ CNV

Lees ook: Ontslag na deelname marathon door arbeidsongeschikte werknemer

Zit jij in een situatie met een medewerker waarin je twijfelt of een ontslag op zijn plaats is? Probeer dan de ontslagchecker, de online tool die binnen enkele minuten een betrouwbare indicatie geeft of ontslag in een bepaalde situatie is toegestaan of niet en wat de goedkoopste oplossing is.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Het bevreemd mij dat men het wel of niet belemmeren van het sporten t.a.v. het herstel als hamvraag neemt. Zou dit niet moeten zijn: als iemand kennelijk kan (trainen voor) hardlopen etc, zou men dan geen werkzaamheden kunnen aanbieden of passend weten te maken? Immers, centraal moet staan: waartoe is iemand nog WEL in staat? Helaas gaat het artikel op dit belangrijke aspect niet in.