Ontslag per sms of Facebook rechtsgeldig, maar niet verstandig

1

Iemand ontslaan per sms, e-mail of zelfs Facebook is in Nederland rechtsgeldig, maar niet erg verstandig.

Dat zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen in reactie op het bericht van een 16-jarig Engels meisje dat op Facebook te horen kreeg dat ze haar baan was verloren.

Het meisje werd via Facebook de wacht aangezegd omdat de baas haar niet aan de telefoon kon krijgen. Het meisje was een briefje van 10 pond verloren tijdens het doen van boodschappen, en ondanks de belofte om het geld te vergoeden, hoefde ze toch niet meer terug te komen. Vooral de moeder van de puber reageerde furieus en maakte er veel ophef om.

Sms

De afgelopen jaren verschenen eerder al berichten over mensen die via moderne communicatiemiddelen waren ontslagen. Zo was er in België een verkoper die onderweg naar een klant per sms te lezen kreeg dat hij zijn baan kwijt was. Hij moest onmiddellijk de bedrijfswagen, de laptop en de gsm waarop hij diezelfde sms las komen inleveren.

Rechtsgeldig?

Is een dergelijke vorm van ontslagaanzegging eigenlijk wel rechtsgeldig? Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen: ‘In Nederland komen dit soort praktijken niet zo heel vaak voor, dus veel voorbeelden ken ik niet. In de wet wordt niet gesproken over manieren waarop je iemand moet of mag ontslaan, dus in principe is het gewoon rechtsgeldig. Probleem is wel dat je als werkgever moet aantonen dat iemand het ontslag ook daadwerkelijk ontvangen heeft. Bij een (aangetekende) brief zal de rechter dat wel accepteren, maar bij een sms is dat een heel ander verhaal.’
Daar komen nog een paar andere dingen bij, volgens Van Gelderen: ‘Een rechter verwacht dat je ook een motivatie geeft voor het ontslag. Dan kom je algauw terecht in formuleringen als “U heeft nu drie keer… we hebben u verschillende malen gewaarschuwd… en ik verwijs naar ons gesprek van afgelopen…” wat gewoon lastig is in een boodschap van 160 tekens. Bovendien geldt in ons land het principe van goed werkgeverschap, en het is maar de vraag in hoeverre een rechter vindt dat die voldoende wordt ingevuld wanneer je via een dergelijk kanaal iemand ontslaat. Het kan als onzorgvuldig worden gezien waardoor je snelheid als werkgever als een boemerang bij je terugkomt.’

Uitzondering

Een uitzondering is volgens Van Gelderen wanneer je iemand op staande voet ontslaat: ‘Over het algemeen geldt dat je dan snel moet handelen. Wanneer iemand dan een tijdje niet op kantoor is, kan ik me voorstellen dat je een aangetekende brief verstuurt, en iemand tegelijk per sms de wacht aanzegt. Maar nooit als enige manier.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. y. Walvisch op

    Geldt dit ook andersom? Casus: onlangs ontving mijn secretaresse een email waarin een medewerker opmerkte over enkele maanden niet meer bij ons te zullen werken. Mag ik dat als een mededeling van het nemen van ontslag beschouwen?