Ontslag op staande voet na zwartmaken bedrijf was onrechtmatig

0

Werknemer werkt als internationaal chauffeur. Wegens het veroorzaken van
problemen met opdrachtgevers heeft werkgever de chauffeur op staande voet
ontslagen. Het Hof vindt het ontslag echter onregelmatig.

Samenvatting

Werknemer is sinds 5 augustus 2002 in dienst van J. Koolmees JR. B.V. in de functie van internationaal chauffeur. Bij inspectie van de vrachtwagen van werknemer werd een schakelaar op het dashboard aangetroffen waarmee de wettelijk voorgeschreven snelheidsbegrenzer aan- en uitgezet kon worden.

Werkgever heeft werknemer op 21 augustus 2004 op staande voet ontslagen wegens het onklaar maken van de begrenzer, het veroorzaken van problemen met opdrachtgevers en het zwart maken van het bedrijf.

Werknemer berust in het ontslag, maar maakt aanspraak op de gefixeerde schadevergoeding van € 10.411,44 bruto wegens onregelmatige opzegging, alsmede op achterstallig salaris en toeslagen.

Oordeel rechter

De kantonrechter Rotterdam oordeelt dat werknemer terecht is ontslagen en wijst enkel een deel van de loonvordering toe.

Het Hof oordeelt in hoger beroep dat het in dit geval werknemer niet duidelijk hoefde te zijn dat het enkele gebruik van de schakelaar ontslag op staande voet tot gevolg zou hebben. Collega’s hadden ook een dergelijke schakelaar en werkgever heeft niet onomwonden gesteld dat zij ook op staande voet zouden zijn ontslagen.

Het incidentele appel door werkgever met de grief dat de rechtbank ten onrechte aan haar schadeclaim voorbij is gegaan faalt, omdat werkgever in eerste aanleg geen reconventionele vordering heeft ingesteld. In hoger beroep kan geen eis in reconventie worden ingesteld.

Het Hof vernietigt het vonnis van de rechtbank, verklaart voor recht dat het gegeven ontslag onregelmatig is en wijst de vordering tot gefixeerde schadevergoeding toe, alsmede achterstallig loon. Werkgever wordt veroordeeld in de kosten van het geding in eerste aanleg en in hoger beroep.

Bron: LJN BE9507
Datum: 28-08-2008
Gerechtshof ‘s-Gravenhage

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.