Ontslag na diefstal blikjes frisdrank

0

Een werknemer die langere tijd wekelijks een paar blikjes cola uit het magazijn haalt, wordt op staande voet ontslagen. Terecht, oordeelt de kantonrechter, ook al had de werknemer al 26 jaar lang een onberispelijk dienstverband.

De situatie

Een werkgever vermoedt dat er blikjes frisdrank uit het magazijn worden gestolen en stelt een onderzoek in. Er worden onder meer camera’ s geplaatst. Begin december 2012 vraagt de werkgever in een gesprek aan een werknemer of hij onlangs nog iets uit het magazijn heeft meegenomen of genuttigd. De werknemer betreurt het dat hij van zoiets beschuldigd wordt en hij kan zich ook niet voorstellen dat medewerkers dat doen. Dan confronteert de werkgever hem met de camerabeelden waarop te zien is dat de werknemer blikjes cola wegneemt uit het magazijn. Hij wordt op non-actief gesteld. In een hoorzitting geeft de werknemer toe dat hij geruime tijd regelmatig op vrijdag 3 of 4 blikjes cola uit het magazijn heeft gehaald om die samen met collega’ s op te drinken in de pauze.

De vordering
De werkgever vraagt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst met deze werknemer te ontbinden, zonder toekenning van een vergoeding, wegens een dringende reden.

Het verweer
De werknemer vindt ontslag een te zware maatregel omdat hij al zo lang in dienst is en de blikjes maar een geringe waarde hadden. De gevolgen van een ontslag zijn erg groot voor hem. De werkgever heeft ook niet voortvarend gehandeld bij het onderzoek naar de zaak. De werkgever had ook eerder moeten ingrijpen om de schade te beperken.

Het oordeel
De rechter vindt dat de werkgever voortvarend genoeg heeft gehandeld. Na de verkregen signalen over de diefstal heeft het bedrijf een onderzoek ingesteld dat weliswaar langere tijd duurde, maar dat kwam omdat de gedragingen maar eens per week plaatsvonden. Dat daardoor het gedrag van de werknemer voortduurde en de schade dus niet beperkt werd, is daar een logisch gevolg van. De werkgever hoefde de werknemer niet tegen zichzelf te beschermen. Dat collega’ s de cola ook opdronken doet aan deze zaak niets af. De werknemer is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. En als de werknemer afwezig was, werden er ook geen blikjes weggenomen. De gevolgen voor de werknemer zijn inderdaad groot, oordeelt de rechter, maar dat weegt niet op tegen de ernst van de feiten. De werknemer was zich bewust van zijn gedrag en is daar ook volledig verantwoordelijk voor. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst, zonder een vergoeding toe te kennen.

LJN BZ1980
Kantonrechter Arnhem
Ontslag na diefstal
Eerste aanleg
21 februari 2013

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.