Ontslag in het buitenland

0

Een ontslagzaak. In een ander land. Ai, da’s nooit makkelijk. Hoe moeilijk het in Nederland kan zijn weten we allemaal. De Nederlandse wet zorgt ervoor dat het erg kostbaar is om van personeel afscheid te nemen.

 

Onacceptabel kostbaar, vanuit de ogen van veel landen. Sociale plannen zijn hier duur, maar zorgen wel voor een ‘ redelijke mate van acceptatie’ door de getroffenen en de vakbonden. Bovendien wordt een directie na een ontslagbesluit niet persoonlijk aangevallen (individuele gevallen daargelaten).

Dat kan ook anders.

Onlangs nog konden we lezen dat in Frankrijk directeuren gegijzeld werden door fanatieke vakbondsextremisten (= pleonasme), nadat hun bedrijf ontslagen had aangekondigd. Frankrijk is het land waar de Trias Politica is ontstaan, maar waar de vakbondsleden dit begrip schijnbaar vergeten zijn en er lustig op los vonnissen.

Als je als HR met een ontslagkwestie in het buitenland wordt geconfronteerd, heb je vaak te maken met een strijd op 2 fronten. Aan de ene kant heb je de lastige situatie in het land waar zich een arbeidsconflict afspeelt en aan de andere kant heb je een hoofdkantoor dat vindt dat ‘ ze daar in Frankrijk niet zo moeten zeuren en gewoon moeten slikken wat wij zeggen’ .

Hmmm. We verkondigen ‘ diversity’ en ‘ cultural values’ binnen onze organisaties. En ja, dat betekent dat ontslag in het ene land nou eenmaal duurder is dan in het andere land. De prijs van internationaal zakendoen.

Hoe hoog die prijs mag zijn? Ik ben tot veel bereid in m’ n werk, maar zou ik me laten gijzelen omwille van een arbeidsconflict? Ik vermoed van niet. Ik laat me in Frankrijk alleen maar gijzelen aan de Côte d’ Azur, met een stralende zon, een fantastisch strand en een prachtige fles Pouilly-Fumé binnen handbereik.

 

 

 

Paul Adang is hoofd HR van Lonza en werkt in Bazel, Zwitserland.

 Naar de Wereld van HR

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.