Onderzoek naar problemen seizoenswerk sinds WWZ

0

Lodewijk de Waal, de oud-topman van FNV, gaat proberen een oplossing te vinden voor de problemen waar seizoensmedewerkers tegenaan lopen door de WWZ.

Het is de bedoeling dat De Waal de problemen inventariseert die zijn ontstaan door de nieuwe regels, en helpt zoeken naar oplossingen. Ook zal hij bemiddelen in cao-onderhandelingen die in sommige sectoren zijn vastgelopen door de nieuwe regels van de WWZ. De Waal zal zich tot 1 mei bezighouden met zijn onderzoek, schrijft minister Asscher aan de Tweede Kamer. Verschillende partijen in de Kamer hadden aangedrongen op een verkenner.

Kritiek op WWZ

Al sinds de aankondiging van de wet is er kritiek op de WWZ. Al in februari 2015 kondigde minister Asscher een overgangsregeling aan om te voorkomen dat tijdelijke werknemers, zoals seizoenswerkers, zouden worden ontslagen en vervangen door andere tijdelijke werknemers. Het onderdeel van de wet over het ontslagrecht, waaronder ook de vernieuwde ketenbepaling viel, was op dat moment nog niet ingegaan.

Overgangsregeling seizoenswerk

In november 2015 dienden de CNV, FNV en LTO Nederland een voorstel in bij Minister Asscher om de onderbrekingstermijn van zes maanden tussen twee contracten te verkorten. Ondanks deze overgangsregeling bleek het binnen sommige sectoren, bijvoorbeeld de landbouw, namelijk nog lastig om seizoenswerkers volgens de nieuwe regels te blijven inhuren.

Lees ook: Arbeidsrechtadvocaten: ‘WWZ is een farce’ en WWZ vergroot belang HR-beleid

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.