JurisprudentieOndanks ernstig verstoorde arbeidsrelatie toch herplaatsing

0

Een medewerker die niet meer in zijn eigen team kan werken wil wel een verbetertraject volgen in een ander team en vraagt om herplaatsing. Is dat voldoende reden om de arbeidsrelatie in stand te houden?

Wat eraan voorafging

Een medewerker bij een uitvaartcentrum is sinds 2012 in dienst. De werkgever is tevreden over zijn functioneren. Daar komt verandering in als de werkgever een aanpassing in de roosters aankondigt. De werknemer gaat ‘uit zijn dak’ en heeft daarna regelmatig woede-uitbarstingen op het werk. Zijn collega’s zijn daardoor bang voor hem geworden. De werkgever doet een beëindigingsvoorstel maar daarmee gaat de werknemer niet akkoord. Er wordt een plan opgesteld voor een verbetertraject van drie maanden. Dit traject vindt plaats op een andere vestiging, maar de werknemer wil dat niet. Er volgen gesprekken, brieven en uiteindelijk een ontbindingsverzoek van de werkgever, op grond van onder meer ongeschiktheid van de functie en ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer. De werknemer geeft uiteindelijk aan dat hij wel op de andere vestiging aan de slag wil maar dan wel met een externe coach en een mediation-traject met zijn oorspronkelijke team.

Hoe het afloopt

De kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek af, en het hof in hoger beroep bekrachtigt die uitspraak. De werkgever heeft niet voldoende onderbouwd dat de werknemer verwijtbaar heeft gehandeld. Hij is ook niet ongeschikt voor de bedongen arbeid want zijn beoordelingen waren goed.

Het hof oordeelt wel dat dat de arbeidsverhoudingen zodanig is verstoord dat terugkeer naar de werkplek in zijn oude team niet van de werkgever gevraagd kan worden. Maar dat betekent niet dat de arbeidsovereenkomst ontbonden moet worden. Eerst moet worden onderzocht of de werknemer herplaatst kan worden, desnoods na training of scholing. Dat is hier het geval. De medewerker kan op de andere vestiging eenzelfde functie vervullen. En nu de werknemer zich ook bereid heeft verklaard om op die andere vestiging het verbetertraject in te gaan, is herplaatsing daar mogelijk en is er geen reden voor ontbinding.

In de praktijk

De rechter kan een arbeidsovereenkomst pas ontbinden als  de werkgever zich heeft ingespannen om de werknemer te herplaatsen. Behalve als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever, dan is herplaatsing geen optie.

Uitspraak: ECLI:NL:GHARL:2016:6058, 26 juli 2016.

Heeft iemand in uw team ooit gevraagd om herplaatsing?
  • In samenwerking met XpertHR plaatst de redactie een praktijkvraag. Deze vraag wordt beantwoord door juristen van XpertHR. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Meer informatie of een online demonstratie >>> 

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.