NS overweegt nieuwe bezuinigingsronde

0

De NS wil de komende jaren een grote bezuinigingsronde doorvoeren. Onderzoek in opdracht van de directie wijst uit dat er mogelijk nog zo’n 100 miljoen euro aan kosten kan worden bespaard. Dat bevestigde de NS vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

‘ Ons personeel is gemiddeld 57 jaar. De komende jaren zullen veel medewerkers dus met pensioen gaan. Wij hebben adviesbureau The Hackett Group ingehuurd om uit te zoeken of die arbeidsplaatsen daarna wel opnieuw opgevuld moeten worden’ , legt een woordvoerder van NS uit. De zegsman benadrukt dat NS nog niet weet hoeveel banen er precies zullen verdwijnen.

Vakbond FNV Spoor vreest voor een massaontslag. ‘ Reken maar uit: 100 miljoen euro, dat is misschien wel 1000 arbeidsplaatsen’ , zegt FNV-bestuurder Roel Berghuis. Vooral voor het indirecte personeel van NS zal de ingreep volgens hem zware consequenties hebben.

Vanwege de economische crisis heeft de spoorvervoerder de laatste tijd moeite om zijn klantenbestand uit te breiden. Tijdens de presentatie van het jaarverslag in februari liet de NS al doorschemeren daarom minder externe krachten te willen inhuren. ‘ Als je sommige projecten ook met eigen mensen kan doen, is dat goedkoper’ , was toen de verklaring. Bij de onderneming werken ruim 30.000 mensen.

 

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.