Nieuw kabinet: wat verandert er aan de transitievergoeding?

0

Het nieuwe kabinet wil een aantal aanpassingen maken in de transitievergoeding. Wat gaat er precies veranderen? Dit zijn de maatregelen uit het regeerakkoord op een rij.

De maatregelen staan in het regeerakkoord dat vandaag is gepresenteerd door de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

  • Werknemers krijgen vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op transitievergoeding in plaats van na twee jaar.
  • De rechter kan een extra vergoeding toekennen van maximaal de helft van de ontslagvergoeding, bovenop de reeds bestaande ontslagvergoeding.

Berekenen transitievergoeding

  • Een ontslagen medewerker krijgt per gewerkt dienstjaar 1/3 maandsalaris als vergoeding. Ook als hij 10 jaar of langer heeft gewerkt. Dit is nieuw, want volgens de huidige regels krijgt een werknemer vanaf het 10e dienstjaar een vergoeding van een half maandsalaris per dienstjaar.
  • De overgangsregeling voor 50-plussers blijft gehandhaafd. Dus zij behouden vanaf het 10e dienstjaar een vergoeding van één maandsalaris.

Aftrekbare kosten

Maatregelen voor MKB-ers

  • De criteria om in aanmerking te komen voor de overbruggingsregeling transitievergoeding voor kleine werkgevers worden ruimer en eenvoudiger. Ook wordt er een voorstel uitgewerkt om werkgevers – onder voorwaarden – te compenseren voor de transitievergoeding wanneer de betreffende werkgever zijn bedrijf beëindigt wegens pensionering of ziekte. Het kabinet reserveert hiervoor van 100 miljoen vanaf 2020.

Nieuwsgierig naar het volledige regeerakkoord? Lees het hier >>>

 

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.