Nieuw kabinet gaat ontslagrecht versoepelen

0

Het nieuwe kabinet wil het voor werkgevers eenvoudiger maken om werknemers te ontslaan. Daar staat tegenover dat werknemers eerder aanspraak maken op een ontslagvergoeding die ook hoger kan uitvallen. Ook hoeft een werknemer pas na drie jaar een vast contract te krijgen. 

Dat meldden ingewijden tegen onder andere RTL Nieuws en ANP.

Ontslagrecht

RTL Nieuws heeft inzicht in de arbeidsmarktplannen van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Daarin staat dat de partijen het voor werkgevers te ingewikkeld vinden om iemand te ontslaan en daarom willen zij een versoepeling van het ontslagrecht. Ook wil het nieuwe kabinet meer regelen dat werkgevers meer redenen kunnen opvoeren om een ontslag te rechtvaardigen.

Daar staat tegenover dat ontslagvergoeding hoger kan worden. Volgens RTL Nieuws wordt dit bedrag de helft hoger dan nu het geval is (nu bedraagt de vergoeding maximaal € 77.000). Ook krijgen werknemers vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op een ontslagvergoeding, in plaats van na twee jaar.

Vaste dienst

Een andere aanpassing is een werknemer pas na drie jaar een vast contract hoeft te krijgen in plaats van na twee jaar. Werkgevers kunnen werknemers met wie ze een arbeidsovereenkomst aangaan van twee jaar of langer ook wat langer op proef laten werken.

Wet DBA op de schop?

Ook gaat het nieuwe kabinet de regels voor zzp’ers weer aanpassen. Zo meldt ANP dat duidelijker moet worden  omschreven wat het betekent om in loondienst te zijn. Ook komt er een online vragenlijst voor werkgevers waaruit ze kunnen opmaken hoe de Belastingdienst over zo’n overeenkomst zal oordelen.

Lees ook: Loondoorbetaling bij ziekte naar 1 jaar

Bron: RTL Nieuws / ANP

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.