Na procedure UWV alsnog om ontbinding vragen?

0

Een bedrijf dat wegens financiële redenen ontwikkelwerkzaamheden uitbesteedt, krijgt van het UWV geen ontslagvergunning voor een werknemer. Van de kantonrechter mag de overeenkomst wel ontbonden worden. De rechter ziet geen reden waarom de twee procedures niet achter elkaar gevoerd mogen worden.

De situatie
Een softwarebedrijf draait slecht; opdrachten blijven uit en de liquiditeitspositie wordt penibel. Het bedrijf besluit om onder meer de ontwikkelwerkzaamheden uit te besteden. Daarmee wordt bijna 30.000 euro op jaarbasis bespaard. Door de uitbesteding vervalt de functie van een productontwikkelaar. Daarom vraagt het bedrijf het UWV toestemming om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Het UWV weigert die toestemming te geven omdat de werknemer ook nog accountwerkzaamheden zou verrichten en die werkzaamheden worden niet uitbesteed. Daardoor is het UWV er niet van overtuigd dat de uitbesteding van werk doelmatig is. De werkgever stelt de werknemer vrij van werkzaamheden en verzoekt vervolgens de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Bij de rechter
De werknemer vindt dat de rechter het verzoek niet mag behandelen omdat het een verkapt hoger beroep is tegen de beslissing van het UWV.

Het oordeel
De rechter stelt dat er geen formele of wettelijke reden is om dit verzoek niet behandelen, zoals de werknemer vraagt. Als het wordt gezien als een ongewenste doublure, dan is het aan de wetgever om daar verandering in aan te brengen. De rechter stelt wel dat het BBA, het Ontslagbesluit en de beleidsregels van het UWV reflexwerking hebben. De rechter vindt het begrijpelijk dat het bedrijf op zoek is gegaan naar manieren om het bedrijfsresultaat te verbeteren, en dat het een ondernemersvrijheid is om werkzaamheden uit te besteden. De accountwerkzaamheden waren maar marginaal van omvang.

Al met al oordeelt de rechter dat hier het belang van het bedrijf bij een doelmatige bedrijfsvoering zwaarder weegt dan het belang van de werknemer bij het behoud van zijn baan. Omdat er ook geen andere functie voor de ontwikkelaar is, is er sprake van een verandering in de omstandigheden. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst per 15 augustus 2013.

Vergoeding: 20.000 euro
De werknemer krijgt een vergoeding mee van 20.000 euro. Dat is een stuk minder dan de vergoeding met correctiefactor 1. Dat zou op zijn plaatst zijn omdat de werknemer niet echt een verwijt valt te maken. Maar alle omstandigheden bij elkaar opgeteld en afgetrokken, zoals de slechte financiële situatie van het bedrijf, vindt de kantonrechter dit een billijk bedrag.

Gegevens rechtszaak: JAR 2013/258. Datum uitspraak: 31 juli 2013

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.