Meer arbeidsconflicten door kabinetsplannen

0

Door reorganisaties als gevolg van de recessie neemt het aantal conflicten rond ontslag enorm toe.

Juridisch dienstverlener DAS ziet het aantal zaken nu al flink toenemen en dat wordt versterkt door de bezuinigingsmaatregelen van het nieuwe kabinet. Ook de vakbonden zien het aantal arbeidsconflicten stijgen.

,,We zien direct meer rechtszaken van medewerkers die hun ontslag aanvechten”, constateert bedrijfsjurist Heiko van Es van DAS. ,,De plannen van het kabinet zorgen ervoor dat het gemakkelijker wordt mensen te ontslaan. Dat kan in combinatie met een kortere en lagere WW-uitkering voor veel mensen nadelig uitpakken.” Omdat de WW ernstig wordt bekort, zit iemand straks binnen een jaar op bijstandsniveau, vreest hij.

De werknemer wordt door de kabinetplannen op achterstand gezet, vindt de 36-jarige Van Es. Werkgevers hebben twee kansen om een werknemer te ontslaan, eerst via uitvoeringsinstantie UWV en dan via de rechter.

,,Wie gedurende lange tijd hetzelfde kunstje heeft gedaan en daardoor een eenzijdig arbeidsverleden heeft, zoals een kabellegger van KPN, komt nauwelijks aan de slag en krijgt straks veel minder geld mee als ontslagvergoeding.”

Lees ook:
> ‘Werknemers en werkgevers slecht af bij nieuw ontslagrecht’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.