LTO en FNV werken aan uitzondering op WWZ

0

Land- en tuinbouworganisatie LTO en de FNV werken aan een aparte regeling voor flexwerkers, als uitzondering op de Wet Werk en Zekerheid. Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken donderdag in een Kamerdebat.

LTO vreest dat Asschers nieuwe flexwet grote problemen gaat opleveren in het seizoens- en oogstwerk. Door de nieuwe ketenregeling zouden LTO vreest dat Asschers nieuwe flexwet grote problemen gaat opleveren in het seizoens- en oogstwerk. Door de nieuwe ketenregeling zijn werkgevers na twee jaar al verplicht om werknemers een vast contract te geven. Een nieuwe keten ontstaat pas weer als een werknemers zes maanden uit dienst is.

Asscher ging ook in op berichten dat zijn nieuwe Wet Werk en Zekerheid, die 1 juli inging, de afgelopen periode heeft geleid tot een ontslaggolf. Bedrijven zouden nog snel voor het begin van de wet op grote schaal mensen ontslaan, om te voorkomen dat ze later de nieuwe ‘transitievergoeding’ bij ontslag zouden moeten betalen.

Asscher noemde het woord ontslaggolf ,,hysterisch”. Hij spreekt wel van ,,een piekje” in de ontslagaanvragen bij de kantonrechters. Maar het zou niet verstandig zijn om op 2 juli een wet die net een dag geldt al aan te passen.

Bovendien, zei hij, een aanvraag is nog geen vergunning. Uitkeringsinstantie UWV zal zorgvuldig kijken naar de aanvragen. Als er geen grond is voor ontslag, wordt het niet toegestaan.

Bron: ANP

Lees ook: Wet Werk en Zekerheid treedt in werking:dit moet je weten

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.