Liegen op cv reden voor ontslag

0

Een medewerkster die loog over haar werkervaring en de reden waarom ze bij vorige werkgevers was vertrokken, mag ontslagen worden. In de rechtszaak probeert ze nog de schuld op de werkgever te schuiven; die zou haar cv hebben vervalst.

De situatie

Een bedrijf heeft een vacature voor een financieel administratief medewerker met leidinggevende capaciteiten die als het nodig is het hoofd van de afdeling kan vervangen. De nieuwe medewerkster die wordt aangenomen blijkt na enige tijd niet zo goed te functioneren als verwacht. De werkgever twijfelt blijkbaar aan haar eerlijkheid en start een onderzoek naar de informatie die ze op haar cv en in het sollicitatiegesprek heeft gegeven. De werkgever ontdekt dat ze op haar cv heeft gelogen over haar werkervaring en over de redenen waarom ze bij de twee vorige werkgevers is weggegaan. De werkgever gaat een gesprek aan. De werkneemster houdt daarin vol dat ze de op haar cv vermelde werkervaring echt heeft. Ook zegt ze dat ze zelf is weggegaan bij haar vorige werkgever. De werkgever vindt het liegen en het volharden onaanvaardbaar en ontslaat de medewerkster op staande voet.

Bij de rechter

De werkgever wil zekerheid en verzoekt de kantonrechter ook nog om een ontbinding ‘voor zover vereist’. De werkgever voert in die procedure aan dat vanwege het handelen van de werkneemster niet langer verwacht kan worden dat de werkgever de arbeidsrelatie nog langer voortzet. De redenen op een rijtje:

  • de werkneemster heeft onjuiste informatie verstrekt over haar werkervaring op haar cv;
  • de werkneemster heeft onjuiste mededelingen gedaan over de reden van haar vertrek bij de vorige werkgevers;
  • bij confrontatie met de onjuistheden heeft ze weer gelogen en geen open kaart gespeeld.

Werkneemster: de werkgever heeft mijn cv vervalst

De werkneemster ontkent eigenlijk alles en beschuldigt ondertussen de werkgever ervan dat die het cv dat ze op zijn verzoek in een Word-bestand heeft toegestuurd, heeft aangepast. Ze komt als bewijs met een andere versie van haar cv waarop de werkervaring inderdaad anders is.

Het oordeel

De rechter vindt het wel een ernstige beschuldiging die de werkneemster doet en vraagt om sluitend bewijs. Maar dat heeft de werkneemster niet, ze heeft onder andere geen kopie van de mails waarin het Word-bestand wordt gevraagd of waarin ze het bestand stuurt.

De rechter vindt dat voldoende is aangetoond dat de werkneemster heeft gelogen op haar cv en in het sollicitatiegesprek. De werkgever heeft de e-mailwisseling tussen de werkgever en de voormalige werkgevers overlegd en de werkneemster heeft verder geen enkel bewijs van haar standpunt.

Haar gedrag is zo ernstig verwijtbaar dat een ontbinding zonder vergoeding op zijn plaats is, oordeelt de rechter. Zeker ook omdat de werkneemster wist dat de informatie over haar leidinggevende capaciteiten essentieel was voor de vraag of ze al dan niet zou worden aangenomen.

Zit jij in een situatie met een medewerker waarin je twijfelt of een ontslag op zijn plaats is? Probeer dan de ontslagchecker, de online tool die binnen enkele minuten een betrouwbare indicatie geeft of ontslag in een bepaalde situatie is toegestaan of niet en wat de goedkoopste oplossing is.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.