Lege arbeidsovereenkomst wel in stand houden

0

Een lege arbeidsovereenkomst met een werkneemster mag niet opgezegd worden. Ook al is er geen loonbetalingsverplichting meer en werkt de werkneemster op een tijdelijk contract bij een ander bedrijf.

De situatie

Een kraamverzorgster heeft een contract voor onbepaalde tijd bij een kraamzorginstelling. In 2010 wordt ze ziek. Vanaf april 2012 gaat ze in het kader van haar re-integratie als receptioniste in een verzorgingstehuis werken. Die instelling valt onder dezelfde holding als de kraamzorginstelling.
In december krijgt ze daar een tijdelijk contract tot 1 januari 2014. Haar oorspronkelijke werkgever, de kraamzorginstelling, vraagt het UWV om een ontslagvergunning. Het UWV weigert die te geven omdat de beide organisaties één onderneming zijn. De werkgever probeert daarop een ontbindingsbeschikking te krijgen via de kantonrechter.

Bij de rechter
De werkgever verzoekt de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens gewichtige redenen. De arbeidsovereenkomst is een lege huls geworden omdat de werkgever inmiddels geen plicht tot loonbetaling meer heeft en de werkneemster inmiddels voor de andere instelling werkt. Volgens de werkgever zijn de twee instellingen niet te beschouwen als één onderneming.

Het oordeel
De kantonrechter wijst het verzoek af. Het is voor de rechter duidelijk geworden dat het wel om twee verschillende ondernemingen gaat en dat de werkgever geen loonbetalingsverplichting meer heeft. De werkgever heeft dus op het moment van de rechtszaak geen verplichtingen meer aan de werkneemster, maar dat kan straks anders zijn, oordeelt de rechter. Als het tijdelijke contract niet verlengd wordt, moet de werkgever opnieuw aan de slag met de re-integratie in het eerste spoor.

Voortzetting overeenkomst
De rechter oordeelt ook dat het belang van de werkneemster bij voortzetting van het dienstverband zwaarder weegt dan het belang van de werkgever bij de beëindiging op korte termijn. De rechter laat ook meewegen dat het verzorgingstehuis geen willekeurige derde is. De instellingen zijn nauw met elkaar verweven. Dat rechtvaardigt een afwijking van de vaker voorkomende situatie waarin de ‘oude’ werkgever ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoekt omdat die arbeidsovereenkomst door de geslaagde re-integratie elders een lege huls is geworden.

Ontslag wellicht later
De kantonrechter merkt nog wel op dat met deze uitspraak nog niets is gezegd over de situatie na 1 januari 2014. Dan kan een ontslag eventueel wel mogelijk zijn omdat de werkneemster bijvoorbeeld nog steeds ongeschikt is om de bedongen arbeid te verrichten of omdat er geen passend werk is bij de werkgever.

Gegevens rechtszaak: ECLI:NL:RBNHO:2013:3042. Datum uitspraak: 11 april 2013

Lees ook: Loonstop bij weigering gedeeltelijke re-integratie

Lees meer over:

Over Auteur

Redactie XpertHR Actueel

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

Reageer