Laten tekenen schuldbekentenis is geen misbruik maken van omstandigheden

0

Begin februari oordeelde een Amsterdamse rechter dat een werkgever misbruik had gemaakt van de omstandigheden door een werkneemster na een bekentenis van diefstal een schuldbekentenis te laten tekenen voor een fors bedrag. In deze rechtszaak ziet de rechter geen misbruik van omstandigheden.

De situatie

Een medewerkster bij een keten van boekwinkels wordt in een gesprek op 1 november 2011 door de werkgever beschuldigd van diefstal. De verkoopster tekent een ‘verklaring van vrije wil’. Daarin staat dat haar is verteld dat ze niet verplicht is om te antwoorden op vragen en dat ze de verklaring geheel uit vrije wil heeft ondertekend. In de verklaring geeft ze toe dat ze een paar kleine bedragen in eigen zak heeft gestoken en dat ze wel eens wat dronk en at zonder dat af te rekenen. Ze schat dat ze totaal voor 25 euro heeft verduisterd. Ze tekent ook een schuldbekentenis voor 1525 euro als vergoeding voor de kosten van het onderzoek dat de werkgever heeft laten doen. Op 2 november wordt de werkneemster op staande voet ontslagen.

De vordering

De werkgever wil waarschijnlijk het zekere voor het onzekere nemen en dient een ontbindingsverzoek voor zover vereist in.

Het verweer

Voor de rechter ontkent de werkneemster de beschuldigingen van diefstal en verduistering. De werkgever heeft volgens haar misbruik gemaakt van de omstandigheden. Ze was totaal overdonderd en er werden haar voorgedrukte verklaringen overlegd met een voor haar belastende inhoud. Ze moest ook een ter plekke gedicteerde verklaring met de hand schrijven en die ook ondertekenen. Ze kan daarom niet aan de verklaring worden gehouden. Als de arbeidsovereenkomst toch wordt ontbonden vindt ze dat ze recht heeft op een vergoeding van ruim 70.000 euro (C=2).

Het oordeel

Anders dan in het eerdergenoemde arrest <link naar arrest van week 11 LJN BV3669) maakt de rechter hier geen punt van het ondertekenen van een schuldbekentenis voor het terugbetalen van de schade door diefstal. Het gaat hier natuurlijk wel om een substantieel lager bedrag: 1525 euro in plaats van 115.000 euro. De rechter neemt alleen de feiten en bekentenissen rondom de diefstal in ogenschouw.
De werkneemster heeft tijdens de rechtszaak erkend dat ze de huisregels heeft geschonden en dat ze geld uit de fooienpot heeft gepakt. De rechter vindt die feiten, in combinatie met de videobeelden die er zijn van het niet aanslaan van een bedrag en dat in eigen zak steken, voldoende voor het toewijzen van de ontbinding wegens ontbreken van vertrouwen. Daarbij telt ook de voorbeeldfunctie mee die de werkneemster als eerste verkoopster heeft. De werkneemster krijgt geen vergoeding mee. De rechter oordeelt dat de vertrouwensbreuk overwegend aan haar te wijten is.

LJN BV6974
Rechtbank Almelo
Eerste aanleg
Diefstal, misbruik van omstandigheden
27 februari 2012

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.