Lange opzegtermijn is geen contractuele ontslagvergoeding

0

Werkgever hoeft bij ontbinding de als ontslagvergoeding vermomde opzegtermijn niet uit te betalen.

De situatie

Een werknemer zegt na 10 jaar zijn arbeidsovereenkomst met het bedrijf Elopak op. Vijf jaar later, in 2001, komt de man opnieuw in dienst bij Elopak. Het contract bevat een opzegtermijn van 6 maanden voor de werknemer en 12 maanden voor de werkgever. In 2005 krijgt Elopak toestemming van de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden onder toekenning van een vergoeding van bijna € 140.000. De werknemer gaat in beroep. Hij vindt dat hij naast de toegekende vergoeding ook nog recht heeft op een contractuele vergoeding ter grootte van de 12 maanden opzegtermijn.

Het oordeel

Het hof overweegt dat er een duidelijk verschil is tussen een beëindigingsvergoeding en een opzegtermijn. Tijdens een opzegtermijn is de werknemer in principe verplicht om arbeid te verrichten in ruil voor betaling. Bij een beëindigingsvergoeding is die verplichting er niet. Omdat er in de arbeidsovereenkomst duidelijk gekozen is voor een opzegtermijn, hoefde Elopak geen rekening te houden met de betaling van de opzegtermijn naast een beëindigingsvergoeding. Dat Elopak een beëindigingsvergoeding aanbiedt die gelijk is aan 12 maanden salaris verandert daar niet aan. Het hof wijst de vordering van de werknemer af.

Bron: LJN BJ5643
Gerechtshof Den Haag
Hoger beroep
18 augustus 2009

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.