Kwart mannen steelt van werkgever

1

Diefstal komt veel voor op de Nederlandse werkvloer. Ruim één op de vier (26%) Nederlandse mannen pikt wel eens van zijn werkgever. Veel mensen zien het meenemen van pennen en printpapier als onschuldig.

‘Slechts’ een op de vijf (18 procent) heeft wel eens iets gestolen van de werkgever. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank onder 2.136 respondenten naar diefstal op de werkvloer.

Jongeren stelen minst
Van de ondervraagden zegt 22 procent weleens iets te hebben gestolen op het werk. Jongeren onder de 25 jaar stelen met 18 procent het minst vaak. Werknemers tussen 35 en 45 jaar blijken de grootste graaiers (25 procent).
Ook opvallend, de helft Nederlanders houdt liever zijn mond als hij of zij een collega ziet pikken. Op de vraag wat de ondervraagden zouden doen als een collega op diefstal wordt betrapt, zegt één op de tien dit direct aan de baas te vertellen. Veertig procent vertelt het alleen als het écht niet door de beugel kan. Nog eens tien procent vindt dat het niet zoveel uitmaakt en laat de collega ermee weg komen.

Kantooritems
Nederlandse werknemers blijken met name pennen en printpapier te ontvreemden op hun werk. Ook relatiegeschenken en kantoorartikelen zoals nietmachines zijn populaire items als het gaat om diefstal op het werk. Joop Uitendaal van Nationale Vacaturebank: ‘Veel mensen vinden dat het zonder toestemming meenemen van een pen of printpapier wel moet kunnen. Maar het blijft diefstal, hoewel dit heel onschuldig lijkt.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Stop Fraude.nu op

    Ongelooflijk dat slechts 50% uiteindelijk melding maakt van de diefstal of fraude. Dit kost werkgevers miljoenen op jaarbasis, en dus uiteindelijk banen. Aarzel niet, meldt bedrijfsfraude en diefstal op http://www.stopfraude.nu