Koffie in gezicht gooien geen reden voor ontslag op staande voet

0

Een schriftelijke waarschuwing van drie jaar geleden is te weinig om een ontslag op staande voet op te baseren als de werknemer opnieuw wangedrag vertoont.

De situatie

Een bezorger en installateur bij een elektronicabedrijf krijgt in 2010 een schriftelijke waarschuwing voor zijn gedrag tegenover zijn collega’ s. In november 2012 gaat het opnieuw mis als wat collega’ s voor de deur staan te roken. Een van hen houdt zijn been voor de sensor van de deur, zodat die niet dichtgaat. De werknemer, die vanwege gezondheidsredenen bezwaar heeft tegen roken in het bedrijfspand, vraagt of de man zijn been kan weghalen zodat de deur dicht kan. Hij heeft dan in de hal geen last van de rook. Hierna loopt het uit de hand en gooit de werknemer warme koffie in het gezicht van de collega. En dat is voor de werkgever een reden om hem op staande voet te ontslaan. Over wie de spreekwoordelijke eerste steen gegooid heeft, lopen de verhalen uiteen.

De vordering
De werknemer is het niet eens met het ontslag op staande voet en stapt naar de rechter. Hij zegt dat de collega is begonnen met duwen, waarna hij inderdaad de inhoud van een beker koffie in de richting van de collega heeft gegooid. Hij heeft weliswaar al eens een waarschuwing gekregen, maar dat was in 2010 en daarvan is nooit duidelijk geworden of die terecht was. Hij vindt dan ook dat hij ten onrechte ontslagen is. De werknemer vraagt de rechter om voor recht te verklaren dat het ontslag nietig is en dat de arbeidsovereenkomst dus nog steeds bestaat. Hij vordert loondoorbetaling, maar geen wedertewerkstelling, alhoewel hij zich wel beschikbaar houdt voor werk.

Het verweer
De werkgever vindt dat het risico op herhaling van agressief gedrag te groot is om de arbeidsovereenkomst in stand te houden, omdat dit gedrag eerder is voorgekomen. De werkgever vindt het agressieve gedrag onacceptabel. Koffie in iemands gezicht gooien gaat alle perken te buiten.

Het oordeel
De rechter ziet geen reden voor een ontslag op staande voet. De waarschuwing is zo lang geleden gegeven dat die geen gewicht meer in de schaal legt. Daarnaast is het geven van een waarschuwing zonder de werknemer te begeleiden een onvoldoende maatregel als de werkgever vindt dat het gedrag van de werknemer te wensen overlaat.
En als iemand wegens gezondheidsredenen fel tegen roken gekant is, is het aan de werkgever om te zorgen dat werknemers daadwerkelijk gebruikmaken van de speciale voorzieningen die voor rokers getroffen zijn, oordeelt de rechter.

Lang dienstverband
De rechter laat twee omstandigheden duidelijk meewegen in zijn oordeel: de werknemer werkt al 22 jaar voor het bedrijf en heeft al die tijd over het algemeen goed gefunctioneerd. Daarnaast heeft hij een bijzonder eenzijdige werkervaring en zouden de gevolgen van het ontslag voor hem te ernstig zijn in vergelijking met het belang dat de werkgever heeft  voorkomen van agressief gedrag. De rechter verklaart dat het gegeven ontslag op staande voet nietig is en dat de werkgever het loon moet doorbetalen.

Gegevens rechtszaak:

ECLI :NL:RBNHO:2013:6142. Datum uitspraak: 1 augustus 2013

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.