Kleine ondernemer hoeft geen outplacement aan te bieden

0

Ontslag, zonder outplacement of vergoeding, van een naaister bij een eenmanszaak is niet kennelijk onredelijk, vindt het hof. Voor een kleine werkgever is het investeren in scholing van de werknemer relatief kostbaar.

 

De situatie

Een naaister is 18 jaar in dienst bij een eenmanszaak in de woningstofferingsbranche. Eerder werkte ze 20 uur per week, maar dat is in juni 2010 in onderling overleg teruggedraaid naar 10 uur per week. Het gaat slecht met het bedrijf en de accountant adviseert om de confectieafdeling te sluiten en twee naaisters en een verkoopster te ontslaan. De werkgever ontslaat de naaister met toestemming van het UWV.

De vordering

De ontslagen werkneemster stapt naar de rechter. Ze vindt het ontslag kennelijk onredelijk omdat de werkgever te weinig rekening heeft gehouden met haar persoonlijke omstandigheden en eist een schadevergoeding van 13.000 euro. Ze vindt ook dat de werkgever zich niet als goed werkgever heeft gedragen door te kiezen voor de procedure via het UWV, en daarmee voor een ontslag zonder ontslagvergoeding.
De kantonrechter wijst de vorderingen af. Gezien de cijfers en het advies van de accountant is het ontslag niet kennelijk onredelijk. Zonder ingrepen in het personeelsbestand zou het bedrijf niet overleven. De rechter vindt, gezien de financiële situatie van het bedrijf, de keuze voor de UWV-procedure niet vreemd.

Het oordeel

Het hof wijst in hoger beroep de vorderingen van de werkneemster ook af. Het hof oordeelt dat de gevolgen van het ontslag voor de werkneemster niet te ernstig zijn, in vergelijking met het belang van de werkgever bij de opzegging. De werkneemster komt op haar 55e weer op de arbeidsmarkt met weinig opleiding, maar daar staat tegenover dat ze al voor het ontslag haar eigen bedrijf heeft opgericht. Daaruit blijkt dat ze passend werk in het vooruitzicht had toen ze ontslagen werd.

Geen outplacementtraject
Het hof vindt het niet onredelijk dat de werkgever geen scholings- of outplacementtraject heeft aangeboden. Het bedrijf verkeerde in een zeer moeilijke financiële situatie en de werkneemster ging meteen als zelfstandige aan de slag. Dat de werkgever haar tijdens het dienstverband geen scholing heeft aangeboden, is ook geen reden voor een schadevergoeding. Het aanbieden van scholing is voor een kleine werkgever relatief kostbaar, oordeelt het hof. Het gebrek aan educatie wordt volgens het hof gecompenseerd door de kennis en ervaring die de werkneemster tijdens haar 18-jarig dienstverband heeft opgedaan. Daardoor kan ze nu als zelfstandige werkzaam zijn.

LJN BX8873
Hof Arnhem
Kennelijk onredelijk ontslag
Hoger beroep
2 oktober 2012

Door mr. Ingrid Kooijman »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.