Kamermeerderheid voor gelijkschakelen ambtenarenrecht

0

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het initiatiefwetsvoorstel van CDA en D66 om de arbeidsrechtelijke positie van ambtenaren gelijk te schakelen aan de positie van werknemers in de private sector.

Het ontslagrecht dat nu voor ambtenaren formeel nog anders is geregeld, zou met dit voorstel ook worden gelijkgeschakeld, aldus het Financieele Dagblad. De ambtenarenbonden hebben hun reserves over het voorstel en vermoeden dat het eigenlijk een bezuiniging inhoudt.

Grote hoeveelheid gemankeerde ambtenaren
Oud secretaris-generaal en hoogleraar Arbeidsverhoudingen Roel Bekker, zag louter voordelen in het wetsvoorstel, aldus het FD. Bekker was bij zijn aantreden bij VWS verrast door de hoeveelheid ambtenaren die niet voldeden. Hij vond dat de private sector daar beter mee omging, aldus Bekker.

Ontslag ambtenaar duur
Het initiatief komt van Eddy van Hijum (CDA) en Fatma Koser Kaya (D66). Volgens de laatste zou het ontslag van een ambtenaar twee keer duurder zijn voor de werkgever dan het ontslag van een werknemer in de private sector.

Het voorstel gaat echter pas in 2015 op zijn vroegst in, aldus het FD.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.