Jurisprudentie | Slapend dienstverband ontbonden

0

Een medewerkster met een WIA-uitkering wordt in dienst gehouden om zo aan de betaling van een transitievergoeding te ontkomen (slapend dienstverband). Is dat de beleidsvrijheid van de werkgever, wanprestatie of schending van de normen van goed werkgeverschap? Het hof vindt van niet, maar ontbindt de arbeidsovereenkomst toch.

Wat eraan voorafging

Een consulent in de zorgsector wordt na vijftien jaar dienstverband arbeidsongeschikt en ontvangt vanaf oktober 2015 een WIA-uitkering. De werkgever stopt met de salarisbetaling maar is niet van plan een ontslagvergunning aan te vragen omdat dat te veel kost, en houdt de werkneemster in dienst met een slapend dienstverband. Naast de kosten van de procedure zou er dan ook een transitievergoeding van ruim 50 duizend euro betaald moeten worden. De werkneemster gaat in 2017 met pensioen en dan hoeft de werkgever geen transitievergoeding meer te betalen.

Hoe het afloopt

De werkneemster verzet zich tegen het slapend houden van haar arbeidsovereenkomst en stapt naar de rechter met een verzoek tot ontbinding. Ze vordert onder meer ruim 50 duizend euro aan schadevergoeding, een bedrag gelijk aan de transitievergoeding.

De rechter ziet geen grond voor ontbinding van de overeenkomst op grond van wanprestatie of slecht werkgeverschap. Er bestaat immers geen verplichting om na een ziekteperiode van twee jaar de arbeidsovereenkomst te ontbinden. In hoger beroep wordt de arbeidsovereenkomst toch ontbonden op grond van de omstandigheden. Het hof is van mening dat de werkneemster niet gevangen gehouden kan worden in een nutteloos geworden arbeidsovereenkomst, met alle emoties van dien. Maar de werkneemster krijgt geen transitievergoeding mee, omdat het handelen van de werkgever niet kan worden gezien als ernstig verwijtbaar.

In de praktijk

Het aanhouden van een dienstverband zonder inhoud is niet zonder risico. In dit geval gaat de werkneemster op een redelijk korte termijn met pensioen en is het risico relatief klein. Op dat moment kan de arbeidsovereenkomst beëindigd worden zonder dat de werkgever een transitievergoeding hoeft te betalen. Maar bij een jongere werknemer loopt de werkgever de kans dat als de werknemer weer arbeidsgeschikt wordt of als er passend werk ontstaat, hij de werknemer moet laten re-integreren.

Uitspraak: ECLI:NL:GHDHA:2016:3036, oktober 2016

Meer over deze uitspraak in XpertHR

Lees ook: Jurisprudentie: Jaar vrijstelling is geen reden voor ontslag

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.