Jurisprudentie | Laatste kans na positieve alcoholtest

0

Een vliegtuigmonteur die onder invloed van alcohol op het werk verschijnt en een alcoholtest doet, verdient een laatste kans, vindt de rechter. Ook al heeft hij een voorbeeldfunctie als or-voorzitter.

Wat eraan voorafging

Een 60-jarige grondwerktuigkundige die onderhoud en reparaties doet aan vliegtuigen, krijgt in 2013 een mondelinge waarschuwing voor dronken verschijnen op de werkvloer. Binnen het bedrijf en op grond van de Wet op de luchtvaart gelden zeer strenge regels voor alcohol en werk. Zo is het onder andere verboden om alcohol te nuttigen korter dan acht uur voorafgaand aan een dienst.
In 2015 wordt de werknemer voor aanvang van een dienst aangesproken: hij ruikt naar alcohol. Hij vertelt dat hij de avond ervoor inderdaad alcohol heeft gedronken en werkt vrijwillig mee aan een alcoholtest. Hij doet twee testen, die nogal verschillen in resultaat. Maar omdat er wel alcohol gemeten is, wordt de werknemer geschorst. Er wordt geen proces-verbaal opgemaakt. De werkgever laat weten de arbeidsrelatie te willen beëindigen. De werknemer vraagt om een tweede kans en laat daarbij weten dat hij is gestopt met alcohol en nu onder behandeling is.

Hoe het afloopt

De werkgever dient toch een ontbindingsverzoek in op grond van verwijtbaar handelen. De werknemer meent dat hij niet mag worden ontslagen omdat hij ziek is: er is sprake van alcoholmisbruik waarvoor hij onder behandeling is. De rechter oordeelt dat er geen ziekmelding was en dus geen ziekte.
De rechter vindt dat de werknemer nog een laatste kans verdient. Ondanks het feit dat hij van de regels omtrent alcohol wist en als or-voorzitter ook een voorbeeldfunctie heeft, rechtvaardigt de misstap geen ontslag. Hij is niet met alcohol op aan het werk gegaan, hij heeft zijn fout meteen toegegeven, heeft meegewerkt aan de alcoholtesten en heeft professionele hulp gezocht. Dat de werknemer eerder een ondubbelzinnige waarschuwing van de werkgever kreeg voor onder invloed op het werk verschijnen, is niet bewezen.

De rechter laat de omstandigheden van het geval en de gevolgen van het ontslag meewegen in zijn beslissing. De man heeft een lange, zeer goede staat van dienst en is inmiddels 60 jaar oud. De rechter laat de arbeidsverhouding in stand.

In de praktijk

Ook in deze zaak blijkt weer dat de goede wil die een werknemer toont na een misstap, een factor van belang is die rechters laten meewegen in het voordeel van de werknemer.

Uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2016:1680, februari 2016

  • Wil je een uitgebreid verslag van deze uitspraak lezen? Of wil je meer werkgerelateerde jurisprudentie lezen? Ga naar XpertHR >>>

 

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.