Jurisprudentie | Aansturen op beëindiging in strijd met goed werkgeverschap

0

Als een ontslagverzoek door de kantonrechter of het UWV is afgewezen, is het niet makkelijk voor werkgever en werknemer om samen weer verder te gaan. Toch is dat wel de bedoeling. In deze rechtszaak stuurde de werkgever aan op beëindiging in plaats van op herstel en moest hij een forse billijke vergoeding betalen.

Wat eraan voorafging

Een automonteur die al 35 jaar in dienst is, wordt na een incident met een collega geschorst. De werkgever vraagt hem de volgende dag op gesprek te komen maar dat weigert de monteur. Hij zegt een adv-dag op te nemen, voorafgaand aan zijn vakantie. De werkgever ontslaat hem vervolgens op staande voet. De werknemer stapt naar de rechter, die het ontslag op staande voet eind mei 2016 vernietigt.

Hoe het afloopt

De werkgever verzoekt op zijn beurt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van een dringende reden, subsidiair vanwege verandering in de omstandigheden, zonder toekenning van een transitievergoeding. Het ontslagverzoek wegens een dringende reden wijst de rechter af omdat de kantonrechter het ontslag op staande voet – dat met dezelfde redenen was omkleed – eerder al had vernietigd.

De verstoorde arbeidsrelatie is wel een reden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden: beide partijen willen niet met elkaar verder. Omdat de werknemer niet verwijtbaar heeft gehandeld, heeft hij recht op een transitievergoeding van 63.386,55 euro. Dat de werkgever na het vernietigde ontslag geen enkele poging heeft gedaan om de arbeidsrelatie te herstellen en zich alleen heeft gericht op beëindiging van de arbeidsrelatie, laat de rechter meewegen in de hoogte van de billijke vergoeding. Ook laat de rechter meewegen dat de werknemer beperkt is in het vinden van ander werk tegen hetzelfde inkomensniveau. Daarnaast, zo oordeelt de rechter, zou het voor een werkgever niet mogelijk moeten zijn om een verstoorde arbeidsrelatie te veroorzaken zonder daar een financiële compensatie voor verschuldigd te zijn. De werknemer krijgt een billijke vergoeding mee van 60.000 euro.

In de praktijk

Op de werkvloer ontstaat een lastige situatie als de werkgever overduidelijk van de werknemer af wil en een rechtszaak daarover verliest. Maar het wordt van de werkgever verwacht om dan toch te werken aan herstel van de arbeidsrelatie. De werkgever in deze rechtszaak heeft overduidelijk aangestuurd op ontbinding van de arbeidsrelatie en niet op herstel. En dat kostte hem 60.000 euro.

Uitspraak: ECLI:NL:RBGEL:2016:5508, uitspraak: juli 2016, gepubliceerd: oktober 2016

  • Wil je meer weten over deze zaak? In XpertHR vind je een uitgebreid verslag. Ga naar XpertHR >>>
Lees meer over:

Over Auteur

mr. Ingrid Kooijman

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.

Reageer