BlogGaat het ontslagrecht in 2018 al wijzigen?

0

Afgelopen oktober was het eindelijk zover; de plannen van het nieuwe kabinet werden gepresenteerd. Voor werkgevers vielen die plannen niet tegen. Het ontslagrecht zou worden versoepeld, loondoorbetaling bij ziekte zou worden beperkt en de ketenregeling zou worden verruimd.

Hoe staat het ermee?

Wetswijzigingen nemen echter veel tijd in beslag. De nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Wouter Koolmees, heeft tot op heden nog geen wetsvoorstellen ingediend om de voorgestelde wijzigingen te kunnen bewerkstelligen.

Als hij zijn wetsvoorstellen af heeft, dan zal eerst de ministerraad akkoord moeten gaan. Dan moet de Raad van State om advies worden gevraagd. Vervolgens zullen de Tweede en daarna de Eerste Kamer de wetsvoorstellen moeten aannemen. Pas daarna kunnen de voorstellen worden gepubliceerd en inwerking treden.

Gaat dat nog in 2018 gebeuren?

Ik denk het niet. De linkse partijen zijn bepaald niet enthousiast. De nieuwe voorzitter van de PvdA Nelleke Vedelaar toonde zich strijdvaardig in Trouw: ‘We moeten haast maken met linkse samenwerking, want er hangt een rechtse storm in de lucht die alles wat kwetsbaar is los zal rukken en te pletter zal slaan.’ Het kabinet heeft een meerderheid van 76 (van de 150) zetels in de Tweede Kamer en van 38 (van de 75) zetels in de Eerste Kamer. Deze zeer krappe meerderheden maken het kabinet kwetsbaar en het doordrukken van kabinetsplannen daardoor heel lastig. Tel daarbij de starre houding van de vakbonden op en het antwoord op de vraag of we in 2018 al wetswijzigingen kunnen verwachten is: nee.

Houden rechters alvast rekening met de plannen?

Het antwoord daarop is eveneens: nee. Sowieso hebben rechters bij ontslag heel weinig ruimte om af te wijken van de strikte regels die nu geleden. Als een ontslagverzoek niet aan de criteria voldoet, dan moet de rechter het verzoek afwijzen. Een andere mogelijkheid heeft hij niet. Ook voor loondoorbetaling bij ziekte en de toepassing van de ketenregeling geldt dat rechters met handen en voeten gebonden zijn. Afwijken kan niet.

Nog even geduld dus AUB.

  • In de voorgenomen kabinetsplannen is onder andere een versoepeling van het ontslagrecht aangekondigd. Op dit moment is het huidige ontslagrecht nog van toepassing. In deze gratis whitepaper leest u welke ontslaggronden er zijn en wat de bijbehorende trajecten hierbij zijn. Daarnaast vindt u in de whitepaper voorbeelden uit de praktijk.

    Ook heeft arbeidsrechtjurist Edith van Schie in deze whitepaper de wijzigingen zoals voorgesteld in het regeerakkoord van Rutte III opgenomen, zodat u een indruk krijgt van wat er mogelijk gaat veranderen. Download deze whitepaper >>>

 

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Edith van Schie is auteur bij XpertHR. Daarnaast is zij adviseur op het gebied van arbeidsrecht en HR. Edith is jarenlang actief geweest als arbeidsrechtadvocaat, maar heeft de zaken ook een paar jaar van een ‘andere kant’ kunnen bekijken toen zij bij de rechtbank werkzaam was. Zij publiceert over arbeidsrecht en HR.