Hulp van werkgever bij ontslag verwacht

1

De helft van de werkenden verwacht een intensieve rol van de werkgever bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen, blijkt uit onderzoek van juridisch dienstverlener DAS.

Veel mensen verwachten vooral begeleiding  naar een andere baan (49 procent van de respondenten) en een ontslagvergoeding (48 procent). Vooral mannen en midden-opgeleiden verwachten begeleiding van de werkgever in de zoektocht naar een nieuwe baan. 18 procent ziet ontslag als een definitieve breuk en verwacht niets meer van de werkgever.
Arjen Dijkstra, directeur bij onlineverzekeraar De Nederlanden van Nu, waarschuwt mensen niet teveel te vertrouwen op de werkgever: ‘Vanuit de ontslagen werknemer gezien, lijkt het vaak redelijk dat een bedrijf  hem ondersteunt bij het vinden van ander werk. Het perspectief van de werkgever is echter vaak anders. Iemand helpen bij het vinden van een nieuwe baan, kost tijd en geld. Tenzij er een sociaal plan ligt, is de werkgever nergens toe verplicht. Een ontslagvergoeding kost ook geld, maar zoals iedere HR-professional weet, heb je daarbij rekening te houden met de kantonrechtersformule.’
Nederlanders maken zich minder zorgen om ontslag dan in 2013. Vorig jaar was 48 procent van de werknemers hier bang voor, dit jaar is dat percentage nog 43 procent. Arjen Dijkstra: ‘Wie de laatste tijd het nieuws een beetje heeft gevolgd, kan de indruk krijgen dat de economie zich voorzichtig aan het herstellen is. In die zin begrijp ik de daling. Maar 43 procent blijft een hoog percentage.’

Lees ook De fiscale perikelen van de ontslagvergoeding en Vertrouwen arbeidsmarkt gestegen

Bron: Managersonline.nl

Zit jij in een situatie met een medewerker waarin je twijfelt of een ontslag op zijn plaats is? Probeer dan de ontslagchecker, de online tool die binnen enkele minuten een betrouwbare indicatie geeft of ontslag in een bepaalde situatie is toegestaan of niet en wat de goedkoopste oplossing is.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie