HR-managers: 50-plussers dupe ontslagrecht

6

Als de plannen om het ontslagrecht te versoberen doorgaan, zullen met name 50-plussers daar de wrange vruchten van plukken omdat zij na ontslag nauwelijks aan nieuw werk komen.

Daar waarschuwt de vereniging van personeelsmanagers NVP maandag voor.

Bij de organisatie zijn de HR-managers van tal van grote bedrijven aangesloten, zoals KLM, Shell en Ahold.

De oproep is opvallend omdat de personeelsmanagers het bedrijfsleven vertegenwoordigen. ,,We werken voor de werkgever, maar we zien ook de andere kant”, zegt bestuurslid Andries Bongers daarover. ,,We willen aan de kant van de redelijkheid staan. Daarom geven we dit signaal.”

De vereniging noemt de ,,timing en de hardheid” van de voorstellen tijdens een economische crisis ,,niet sociaal”. De NVP stelt dat 50-plussers die door de nieuwe regels makkelijker op straat kunnen worden gezet, moeilijk aan nieuw werk komen en zullen verarmen. Dat komt vooral door vooroordelen die over oudere werknemers bestaan, denkt de NVP. Ouderen zouden duurder, minder flexibel en vaker ziek zijn; iets wat volgens NVP niet juist is.

Volgens Bongers zitten veel werkgevers bovendien helemaal niet te springen om een soepeler ontslagrecht. ,,De flexibiliteit is al behoorlijk. Niemand krijgt bij zijn aanstelling meer een vast contract”, aldus het bestuurslid dat de nieuwe regels ,,naïef” noemt.

Door de verminderde bescherming van het ontslagrecht wordt het makkelijker om werknemers snel op straat te zetten. Ook worden de duur van de WW en de hoogte van de ontslagvergoeding verminderd, wil het kabinet. De plannen uit het regeerakkoord moeten in 2014 ingaan, maar dienen dit jaar nader gestalte te krijgen.

Bij de NVP (de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling) zijn meer dan 4000 personeelsmanagers – en medewerkers aangesloten. Zij houden zich onder meer bezig met het aannemen van werknemers, loopbaanbegeleiding en ontslag.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Loek Nederstigt op

  Helemaal eens met deze waarschuwing. Opvallend: de voorstanders van de beoogde veranderingen komen vaak met argumenten die niet zijn gebaseerd op feiten. Zo zou het onder de huidige wetgeving bijna onmogelijk zijn om disfunctionerende medewerkers te ontslaan. Kwestie van goede dossieropbouw! Of het zou te duur zijn. Blijkbaar weet men niet dat de UWV-route in principe kosteloos is. En dan is er natuurlijk de mogelijkheid van een verlengde proeftijd middels meerdere tijdelijke aanstellingen.

  Wat wel lastig is: medewerkers waar je “op uitgekeken” bent inruilen tegen “iets nieuws” (of gewoon wegbezuinigen). Maar willen we dat dan? Bedrijven zijn niet slechts winstmachines, werk-geven is van vitaal belang voor de sociale cohesie. Helaas waait er tegenwoordig een kille wind van over de oceaan. Soepeler ontslagrecht noemen we “flexibiliseren” en welke politicus wil er anno 2013 voor de voeten geworpen krijgen dat hij niet flexibel zou zijn? Wie werkloos wordt, wordt vandaag de dag niet meer gezien als slachtoffer, maar als dader. “Hervorm” (nog zo’n eufemisme) de WW-wetgeving maar, dan gaan ze vanzelf wel weer aan het werk… De lobby heeft zijn werk goed gedaan in Den Haag.

  Opmerkelijk aan het signaal van de NVP is dat de beroepsgroep blijkbaar in de eigen bedrijven de druk voelt om vooral de oudere werknemer te ontslaan. De politiek houdt vol dat het daar allemaal niet om begonnen is. Vanaf nu kunnen we dus met recht zeggen: tegen beter weten in.

 2. Johan Slendebroek op

  Ik vind dat het artikel op een goede wijze aangeeft dat de maatregelen erg nadelig zijn voor de ouderen. Dat wil niet zeggen dat jongeren op dit moment geen lastige tijd hebben, integendeel.
  Ik ben het inhoudelijk eens, maar wat me wel opvalt is dat er geconstateerd wordt dat ouderen moeilijk aan werk kunnen komen, met name door de vooroordelen die er zijn.
  Juist wij (HR managers) hebben hierin een hele belangrijke rol. Dit artikel lijkt geschreven voor iedereen, maar moet met name een oproep zijn aan onszelf.

 3. Op je 50ste wil je nog geen oudere genoemd worden. De praktijk wijst uit dat je voor vele werkgevers na je 40ste al oud blijkt te zijn. Dan heb je nog 27 werkjaren te gaan. Meer jaren dan dat je voor je 40ste hebt gewerkt!

  Bij collectieve ontslagen wordt er geen rekening gehouden met de oudere werknemer. Die vliegt er net zo hard uit als een jongere. Een en ander gebaseerd op een ontslagmodel. Iets dat eenvoudig te controleren valt. Zwak is de bescherming van ouderen bij het aannamebeleid. Een werkgever mag niet discrimineren op leeftijd, maar de naleving van dit verbod is slecht te controleren.

  Al met al zijn de nieuwe plannen voor de oudere werknemer desastreus. Weg onslagbescherming, kortere ww-uitkering en langer moeten werken.

  De oudere die onslag krijgt zal de nieuwe arme in Nederland worden. Eerst een jaartje in de ww, daarna tot zijn/haar 67ste in de bijstand. Pas dan AOW en met een beetje geluk een aanvullend pensioentje. Geen zonnige toekomst en wat mij betreft is deze voorspelling geenzins fictie.

  Deze overheid schiet tekort. Men regeert met cijfertjes en kijkt niet naar mensen. Deze overheid gaat uit van de positieve instelling van werkgevers. Maar zo gauw er geld in het spel is, dan is de positieve instelling snel weg. Bedrijven hebben maar een doelstelling en dat is geld verdienen. En het laten afvloeien van de duurdere oudere helpt daar bij.

  Bovenstaand belicht maar zeer beperkt de probematiek.

 4. Prima artikel over wat ons te wachten staat. Vooral als ouderen ingeruild worden omdat de werkgever er op uitgekeken is herkenbaar. Ook jongeren zouden dit niet moeten willen want ??n ding is zeker als je gezond blijft ben je op je 50ste ook aande beurt! Voer WW premie in en zorg voor een fatsoenlijke achtervang in barre tijden voro jong en oud

 5. Goed signaal van de NVP en eens met voorgaande reacties, bijna terug naar de “menselijke maat” .Mis alleen een aanvulling dat juist ook diezelfde leden, van de NVP, invloed kunnen uitoefenen om het aanname beleid van zgn “ouderen” meer te stimuleren, daarnaast de term “ouderen” te vervangen voor “ervaren” tenslotte zitten we met z’n allen in een arbeidsproces waarbij ervaringen worden gedeeld en doorgegeven.

 6. Ben Freriksen op

  Grijs Goud!!
  Dit signaal geeft aan dat werkgevers geen duidelijk beeld hebben van de toegevoegde waarde van kennis en ervaring.
  Ik wacht op de eerste werkgever die het Grijze Goud in zijn organisatie wil opnemen.