HR Journaal: Ontslaguitspraken WWZ

0

Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen heeft de eerste vijftig ontslaguitspraken van de WWZ bekeken. Is het na 1 juli lastiger geworden om een werknemer te ontslaan? Van Gelderen schept duidelijkheid in het HR Journaal.

Ongeveer 40% van alle ontslagaanvragen worden door de rechter afgewezen. Dat betekent dat het merendeel wordt toegewezen, maar vóór 1 juli lag het toewijzingspercentage nog tussen de 70 en 90 procent. Een wezenlijk verschil dus. Rechters zijn kritischer geworden, ze hebben meer aanwijzingen gekregen waaraan een ontslag moet voldoen. Pas als hier volledig aan voldaan wordt kan een rechter een ontslag toewijzen.

Verwijtbaar of ernstig verwijtbaar gedrag

Bij ontslag wegens verwijtbaar handelen telt mee of een werknemer al eerder, met name schriftelijk, is gewaarschuwd voor verwijtbaar gedrag. Als dat het geval is wordt een ontslag vaker toegewezen. Het verschil tussen verwijtbaar gedrag of ernstig verwijtbaar gedrag is de transitievergoeding. Iedere werknemer heeft vanaf 1 juli recht op een transitievergoeding, wanneer een werknemer twee jaar of langer in dienst is. Deze vergoeding moet ook betaald worden wanneer een werknemer verwijtbaar gedrag heeft vertoond. Wanneer er sprake is van ernstig verwijtbaar gedrag, dan verliest de werknemer zijn recht op de transitievergoeding. Het verschil kan dus financiële consequenties hebben.

Ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet wordt redelijker wijs vaak ingediend, maar ook vaak afgewezen. Ongeveer 65% van de zaken rondom ontslag op staande voet wordt afgewezen door rechters. Volgens van Gelderen denken werkgevers er misschien iets te makkelijk hierover. Rechters gaan alleen in het uiterste geval hiertoe over.

Wil jij weten controleren of je een werknemer mag of kan ontslaan? Maak dan gebruik van de ontslagchecker, de online tool die binnen enkele minuten een indicatie geeft of ontslag is toegestaan en wat de goedkoopste optie is. Er is een extra tab ‘Rechtspraak’ toegevoegd, waardoor je direct op de hoogte bent van de laatste uitspraken.

Je kunt het HR-journaal met de ontslaguitspraken van 13 november nog een maand lang terugkijken.

Lees meer over:

Over Auteur

Redactie XpertHR Actueel

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

Reageer