Geen ontslagvergoeding voor zwangere

0

Een zwangere medewerkster wordt boventallig. De rechter ontbindt haar arbeidsovereenkomst per 1 november 2015, zonder vergoeding.

De situatie

Een merk- en communicatiemanager bij een internationaal bedrijf krijgt eind oktober 2014 te horen dat ze boventallig wordt. Het bedrijf heeft, ingegeven door verschillende ontwikkelingen, besloten tot een herschikking van functies. Door die herschikking vervalt de unieke functie van de medewerkster. Er is wel gekeken naar alternatieven binnen het bedrijf maar daar kwam geen goede functie uit. De functie van copywriter, die de werkneemster eerder bekleedde, was wel beschikbaar maar die functie wilde ze niet meer. Op 3 november laat de werkneemster weten dat ze twijfelt aan het verval van haar functie en dat ze het opmerkelijk vindt dat er geen vervangende functie voor haar is. Daarbij laat ze ook weten dat ze zwanger is. Per diezelfde datum meldt ze zich ook ziek.

Bij de rechter

De werkgever vraagt de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege de verandering in de omstandigheden en biedt daarbij een vergoeding aan van 12.750 euro, wat neerkomt op ongeveer c=1.

De werkneemster vindt dat er geen reden voor ontbinding is. Allereerst is ze zwanger en geldt er dus een opzegverbod. Verder betwist ze dat haar functie komt te vervallen en bestrijdt ze dat haar functie een unieke functie is.

Als er toch ontbonden wordt, vraagt ze de rechter dat niet voor 1 november 2015 te doen.

Het oordeel

De rechter oordeelt dat de herschikking een beleidsvrijheid van de werkgever is. En die had ook een goede reden daarvoor. De rechter vindt ook dat de werkgever goed genoeg heeft aangetoond dat het hier een unieke functie betreft. Ook het zoeken naar een alternatief was voldoende inspanning, volgens de rechter. En de zwangerschap staat weliswaar een opzegging in de weg, maar niet een ontbinding.


Ontbinding over 9 maanden

De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst per 1 november 2015. Op die manier wordt voldoende rekening gehouden met de bescherming die een zwangere werkneemster toekomt en krijgt de werkgever tegelijkertijd voldoende duidelijkheid over de toekomst.

Geen vergoeding

Zonder de zwangerschap zou de ontbinding per 15 maart hebben plaatsgevonden met een neutrale correctiefactor (c=1). Maar nu de arbeidsovereenkomst pas zoveel later wordt ontbonden, ziet de rechter geen reden om ook nog een vergoeding toe te kennen ervan uitgaande dat de werkneemster na de bevalling niet meer voor de werkgever aan het werk hoeft.

Gegevens rechtszaak:
ECLI:NL:RBAMS:2015:885 Datum uitspraak: 11 februari 2015

Lees ook: Vervalsen zwangerschapsverklaring reden voor ontslag en Ontslag voor aanvang proeftijd wegens zwangerschap?

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.