Geen goed verbetertraject, geen ontbinding

0

Een werknemer die niet goed functioneert, wordt tijdens een kort traject gecoacht door de leidinggevende die de kritiek op zijn functioneren had. Voor de rechter reden om het ontbindingsverzoek af te wijzen.

De situatie

Een brancheorganisatie vindt dat de communicatieafdeling al geruime tijd niet goed en efficiënt functioneert en besluit om een extern bureau onderzoek te laten doen. In het rapport van eind 2011 staat onder meer het advies om een communicatiemedewerker te begeleiden en te coachen. Na het vertrek van het hoofd van de afdeling neemt een interim-hoofd die taak voor zijn rekening.
Op 17 augustus 2012 is er een functioneringsgesprek en daarna zijn er nog wat vervolggesprekken, volgens de werkgever. Op 9 november laat de werkgever weten nog steeds niet tevreden te zijn over het functioneren en meldt dat er een ontbindingsverzoek zal worden gedaan. Dat verzoek wordt uiteindelijk pas half januari 2013 ingediend. In de tussentijd werkt de communicatieadviseur gewoon door.

De vordering en het verweer

De werkgever vraagt om ontbinding wegens het disfunctioneren van de werknemer.
De werknemer vindt dat het verzoek moet worden afgewezen omdat er na het gesprek op 17 augustus nauwelijks coaching of begeleiding is geweest. De voorgenomen beëindiging van de arbeidsovereenkomst kwam daarom als een verrassing. En daarbij heeft de werkgever hem gewoon laten doorwerken en nog ruim twee maanden gewacht met het indienen van het ontbindingsverzoek.

Het oordeel

De rechter vindt het aannemelijk dat de communicatieadviseur niet goed functioneert. Maar dat is geen reden om de overeenkomst te ontbinden. De werknemer moet eerst de kans krijgen om zich te verbeteren. Pas als dat niet lukt, is er reden voor een ontbinding. In dit geval is het begeleidingstraject wel erg kort geweest, nog geen twee maanden. Daarnaast werd de adviseur gecoacht door degene die fundamentele kritiek op hem had geuit. En de basis voor een succesvol coachingstraject is een veilige omgeving waarin de werknemer zich kwetsbaar op kan stellen, stelt de rechter. De werknemer heeft onvoldoende kans gekregen om zijn functioneren te verbeteren en de werkgever heeft hem ook door laten werken. De situatie was dus niet bepaald onwerkbaar. De rechter wijst het ontbindingsverzoek daarom ook af.

Gegevens rechtszaak
LJN BZ4898, Kantonrechter Utrecht, eerste aanleg
Onderwerp: te kort verbetertraject
Datum uitspraak: 12 maart 2013

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.