Europees Hof: werkgever mag hoofddoek verbieden

0

Een werkgever mag werknemers verbieden een hoofddoek of andere politieke, filosofische of religieuze tekenen te dragen op de werkvloer. Vooral wanneer dit geldt voor werknemers die contact hebben met klanten. Zolang dit verbod onderdeel is van het bedrijfsreglement, is het geen discriminatie.

Dit is het oordeel van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Aanleiding waren twee langslepende rechtszaken van moslima’s die hun werkgever hadden aangeklaagd omdat ze geen hoofddoekjes mochten dragen op de werkvloer. Zowel het Belgische als Franse Hof hebben de zaak voorgelegd aan het Europese Hof.

Ontslag om dragen hoofddoek

De Belgische moslima Samira Achbita werkte als receptioniste bij de onderneming G4S, die beveiliging- en receptiewerk uitvoert voor de overheid en private sector. Achbita werd in 2006 ontslagen toen ze na drie jaar in dienst een hoofddoek ging dragen. G4S had in het arbeidsreglement opgenomen dat het ‘de werknemers verboden is om op de werkplaats zichtbare tekenen te dragen van hun politieke, filosofische of religieuze overtuigingen en/of elk ritueel dat daaruit voortvloeit te manifesteren’. Het Europese Hof stelt dat er geen sprake is van ongelijke behandeling, omdat deze interne regel alle werknemers op eenzelfde manier behandelt door hen te verplichten zich neutraal te kleden.

Wel kan een dergelijk verbod leiden tot indirecte discriminatie omdat personen die een bepaalde godsdienst of overtuiging hebben worden benadeeld, zo schrijft het Hof. Maar dit kan weer worden gerechtvaardigd als een werkgever neutraliteit nastreeft in de relaties met zijn klanten. Voorwaarde is dan wel dat ‘de middelen om dat doel te bereiken passend en noodzakelijk zijn’, aldus het Hof. Het is nu aan het Belgische Hof van Cassatie om na te gaan of aan die voorwaarden is voldaan.

Wat staat er in bedrijfsreglement?

In de andere zaak  werkte de Franse Asma Bougnaoui als vertegenwoordiger voor de particuliere onderneming Micropole. Zij mocht van haar werkgever geen hoofddoek meer dragen na een klacht van een klant. Bougnaoui weigerde dit en is vervolgens ontslagen. Ook in deze zaak adviseert het Europese Hof om na te gaan of het ontslag was gebaseerd op het niet volgen van een bedrijfsreglement.

Gevolgen

De wens van een werkgever om tegenover zijn klanten neutraliteit te willen uitstralen is legitiem, aldus het hof, met name wanneer dat geldt voor de werknemers die contact met klanten hebben. Rechters in alle EU-landen moeten nu rekening gaan houden met de interpretatie van het Europese hof.

In Nederland verandert er volgens Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, niet veel door deze uitspraak. Dit is in feite de lijn die wordt aangehouden in Nederland, zegt zij tegen ANP. Van Dooijeweert noemt het een goede zaak dat de uitspraak van het hof nog maar eens duidelijk maakt dat er ‘geen vrijbrief is voor het weigeren of ontslaan van vrouwen die een hoofddoek dragen’.

Lees de volledige uitspraak van het Europese Hof >>>

Bron: ANP / Hof van Justitie van de Europese Unie

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.