JurisprudentieDe meest opmerkelijke jurisprudentie van 2018

0

Traditiegetrouw blikken we aan het eind van het jaar terug op de best gelezen berichten van 2018. Een overzicht van de meest opmerkelijke en meest gelezen jurisprudentie op XpertHR Actueel.

1. Werknemer met dure lease-auto neemt ontslag. Moet hij de rekening betalen?

Een werknemer met een duurdere lease-auto dan het normbedrag, neemt ontslag. De werkgever zet de auto door naar een andere werknemer en stuurt de ex-werknemer een rekening van ruim 10.000 euro. Moet de werknemer die rekening betalen?

Lees het oordeel van de rechter >>>

2. Mag werkgever een negatieve referentie geven?

Als een werknemer een referentie opgeeft, mag de referent informatie verstrekken over de sollicitant. Maar wat mag u vertellen bij een negatieve referentie?

Lees het oordeel van de rechter >>>

3. Mag een werkgever de te veel opgenomen vakantiedagen verrekenen?

Een werknemer heeft te veel vakantiedagen opgenomen. Bij de rechter voert hij aan dat er geen wettelijke grond is voor het verrekenen van die verlofuren bij de eindafrekening. Wat oordeelt de rechter?

Lees het oordeel van de rechter >>>

4. Stiekem geluidsopnamen maken van gesprekken. Is dat reden voor ontslag?

Een werknemer maakt al anderhalf jaar lang geluidsopnamen van gesprekken met het management, collega’s en klanten. Dat doet hij omdat hij verwacht in een rechtszaak terecht te komen met zijn werkgever. Is dit voldoende reden voor ontbinding?

Lees het oordeel van de rechter >>>

5. Telt incident na waarschuwing nog mee voor ontslag?

Een werkgever voert in een ontbindingszaak een incident aan waarvoor eerder een officiële waarschuwing is gegeven. Neemt de rechter dit incident mee in de beoordeling van het ontslag?

Lees het oordeel van de rechter >>>

6. Volledige compensatie van inkomensverlies leidt tot hoogste billijke vergoeding

Een medewerker wiens functie op termijn komt te vervallen, krijgt geen begeleiding van zijn werkgever. Die krijgt daarvoor een forse rekening gepresenteerd: een billijke vergoeding waarin in volledige inkomenscompensatie tot aan het pensioen is voorzien.

Lees het oordeel van de rechter >>>

7. Kan een werknemer na bedenktijd onder een vaststellingsovereenkomst uitkomen?

Een werknemer wil na het verstrijken van de bedenktijd alsnog onder een vaststellingsovereenkomst uit. Hij doet een beroep op een wilsgebrek en op dwaling. Wat vindt de rechter daarvan?

Lees het oordeel van de rechter >>>

8. Transitievergoeding na ontslag op staande voet?

Een werknemer die op staande voet is ontslagen, vindt dat zijn ex-werkgever hem een transitievergoeding moet betalen. De kantonrechter en het hof zijn het niet met hem eens. Maar bij de Hoge Raad is het oordeel anders.

Lees het oordeel van de rechter >>>

 

Lees meer over:

Over Auteur